ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Ocenění slavisty a bulharisty

Při příležitosti Dne bulharské osvěty, kultury a slovanského písemnictví 24. května 2009 uspořádal Bulharský kulturní institut v Praze slavnostní večer, jehož součástí bylo i ocenění slavisty a bulharisty dr. Marcela Černého, pracovníka Slovanského ústavu AV ČR, v. v. i.

Dr. Marcel Černý
Foto: Evgenija Yotova, Archiv autorky

Čestné uznání ministra kultury Bulharské republiky obdržel M. Černý za přínos v oblasti šíření bulharské kultury v zahraničí. Toto ocenění předává bulharská strana pravidelně za významné počiny při popularizaci bulharsko-evropských vztahů. Doktor Černý se v roce 2008 významnou měrou podílel na organizaci mezinárodní konference Úloha české inteligence ve společenském životě Bulharska po jeho osvobození, která se uskutečnila ve dnech 6.–7. října 2008 v Praze. Ve spolupráci s Bulharským kulturním institutem se na ní podílel i Slovanský ústav AV ČR a Ústav slavistických a východoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Příspěvky z konference vyšly ve stejnojmenné knize, na jejíž redakční úpravě se dr. Černý rovněž podílel. Kniha byla financována z programu Komunikační strategie Bulharské republiky pro Evropskou unii a její křest byl rovněž součástí slavnostního večera.
Dr. Marcel Černý je jedním z předních českých odborníků v oblasti dějin literárněvědné slavistiky a česko-jinoslovanských literárních a kulturních vztahů.

František Čajka,
Slovanský ústav AV ČR, v. v. i.