ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2009  > červ-srp  > Z Bruselu

České vynálezy na Street Party v Bruselu

V pořadí již třetí ročník české Street Party v Bruselu se uskutečnil dne 26. června 2009 na ulici Caroly před Stálým zastoupením ČR při EU a v těsném sousedství Generálního ředitelství EK pro výzkum. Akce byla poslední ze stovek kulturních aktivit, které během půlroku předsednictví ČR české instituce pořádaly v celé Evropě, a symbolicky je tak ukončila.

Návštěvníky čekal bohatý hudební program, o který se postaraly české skupiny Mandrage, Clou, Mig 21 a kapela Kryštof, jež před zaplněnou ulicí Caroly odehrály čtyři vynikající koncerty.
Vedle stánků, na kterých se prezentovaly české kraje, měla svůj stánek i Česká styčná kancelář pro výzkum a vývoj v Bruselu (CZELO). Zatímco na loňské akci zájemci vyplňovali vědomostní kvíz o českých vynálezcích a vynálezech, na letošní Street Party si mohli účastníci kvízu předměty přímo „osahat“. Jednalo se o významné české technologické či patentované vynálezy, mezi nimiž byly dva vzorky membrán od společnosti MEGA, dvě bezlopatkové miniturbínky od ČVUT (patentovaný vynález Miroslava Sedláčka a Stanislava Hostina), dále malý laboratorní elektrodialyzér, rovněž zapůjčený společností MEGA, a tři vzorky tkanin s nanovlákny, které zapůjčila společnost ELMARCO. Pátým předmětem byla větvička lékořice.

České vynálezy na Street Party v Bruselu
Foto: David Steindler, Archiv autora

Street Party se zúčastnilo okolo tisíce návštěvníků, kvíz CZELO si vyzkoušelo 130 zájemců. Soutěž se setkala s velkým zájmem účastníků, kteří ocenili především její interaktivní a zábavnou formu. Tři vylosovaní výherci, dva čeští a jeden zahraniční, si odnesli výhru v podobě dárkových košů s regionálními specialitami českých krajů a propagačními předměty českých univerzit a firem.
Česká Street Party byla původně plánována jako velkolepé zakončení českého předsednictví v centru města na historickém náměstí Grand Place, ale na poslední chvíli byla přesunuta před budovu Stálého zastoupení, kde se s úspěchem konaly již minulé dva ročníky. Třetí ročník této ryze české kulturní akce v Bruselu byl co do počtu návštěvníků neméně úspěšný a nejen českým účast­níkům nabídl možnost skvěle stráveného pátečního večera v atmo­sféře české hudby, kultury a vědy.

Martin Kašpárek,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR