ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > archiv  > 2006  > září  > Obsah, úvodník

Konec léta bez Pluta

Obrázek k článku 

Letošní prázdniny rozhodně neznamenaly pro akademickou obec okurkovou sezónu. Jen namátkou připomínám některé významné akce. Začátek léta se nesl ve znamení Neo-schumpeterovské konference v akademickém centru v Třešti, nebo 23. světového kongresu Společnosti pro vědy a umění v Českých Budějovicích. Již tradičně se v jihočeských Nových Hradech o svých prázdninách vzdělávají studenti i učitelé. V červenci do našich končin přilétla první vlaštovka ve smyslu podpisu exkluzivní smlouvy mezi ÚOCHB AV ČR a firmou Gilead o významné finanční podpoře při výzkumu založeném mj. na zcela mimořádném přínosu prof. A. Holého v této oblasti.

Snad nejžhavější novinkou je rozhodnutí astronomické elity z celého světa, která se v srpnu sešla v Praze na 26. valném shromáždění Mezinárodní astronomické unie, že do "fellowshipu" Slunce již nepatří Pluto (zůstalo osm planet: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran a Neptun), protože se podle nové definice řadí mezi tzv. trpasličí planety. Nebeskou vědu vystřídali v pražském Kongresovém centru odborníci ze zcela opačného spektra, kteří pro své bádání používají na rozdíl od dalekohledů a satelitů neméně náročné přístroje měřící tentokrát "objekty" zcela nepatrných rozměrů. Zatím nejúspěšnější mezinárodní kongres o hmotnostní spektrometrii byl již 17. v řadě, shodou okolností stejně jako mezinárodní kongres chemického a procesního inženýrství CHISA 2006, který se ve stejnou dobu konal na ČVUT v Praze.

Vědecké léto tedy přineslo hojnou sklizeň, s jejímiž plody čtenáře Akademického bulletinu postupně seznámíme. Organizátorům všech dalších letních akcí, které nebyly jmenovány, se omlouváme a prosíme – napište nám o nich.

MARINA HUŽVÁROVÁ