ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Tradice pokračuje

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

Stalo se milou tradicí, že se vedení Akademie věd České republiky a Slovenské akademie věd každým rokem setkává střídavě v Česku a na Slovensku. Letos ve dnech 9. až 11. října hostila setkání Slovenská akademie věd ve svém kongresovém středisku ve Staré Lesné ve Vysokých Tatrách.

Díky historické tradici jsou vztahy mezi Akademií věd ČR a Slovenskou akademií věd velmi blízké a každoroční setkání jejich představitelů mají neformální a otevřený ráz. Delegace se vzájemně informují o svých problémech i úspěších, vyměňují si poznatky z důležitých oblastí společného zájmu a hledají společná stanoviska.

Na říjnovém setkání ve Vysokých Tatrách reprezentovala českou stranu delegace členů Akademické rady v čele s předsedou AV ČR prof. Václavem Pačesem, delegaci Slovenské AV vedl její předseda prof. Štefan Luby. Na programu letošního jednání byla výměna informací o akreditacích pracovišť, o využívání evropských fondů, o problémech doktorandského studia a odlišnostech tohoto systému v obou zemích.

Slovenští hostitelé pozvali svou návštěvu k prohlídce observatoří na Skalnatém plese a díky nádhernému podzimnímu počasí i na Lomnickém štítu s odborným výkladem pracovníků Astronomického ústavu SAV. Účastníci setkání společně navštívili Levoču a Spišské podhradí, kde měli možnost seznámit se s nádhernými historickými památkami, především s chrámem sv. Jakuba s oltářem Mistra Pavla z Levoče.

Příští rok je na řadě Akademie věd České republiky, která se vynasnaží připravit setkání v kongresovém centru v Liblicích stejně dobře, jako se to letos podařilo slovenským kolegům.

Alena Solničková,
Zahraniční odbor