ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Workshop SCIAP

Mezi úspěšné aktivity Akademie věd v popularizaci vědy se loni přiřadila soutěž projektů SCIAP (SCIence APproach, viz AB 1/2012). Letos se popularizátoři sešli 19. června na společném pracovním setkání Workshop SCIAP 2012, aby si vyměnili zkušenosti a informace – vždyť se shodují, že jim chybí vzájemný kontakt.

33_1.jpg
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin

Program workshopu byl rozdělen do tří pestrých a neformálních okruhů. V prvním přiblížili účastníci 18 prezentací vývoj i efekt projektů, ale také zákulisí včetně finančních otázek, různých úskalí i poučení. Mezi nejzajímavější patřil nepochybně projekt Přírodovědecké fakulty UK – Přírodovědci.cz, nejzábavnější bylo vystoupení iniciované Ústavem přístrojové techniky AV ČR Spolupráce ústavu AV a divadla fyziky v kontextu propagace vědy.

33_1.jpg
Ostřílený popularizátor vědy Michael Londesborough z ÚACH AV ČR

Druhý okruh obsahoval odborné přednášky věnované kategoriím soutěže SCIAP – expozice, internet, periodika, audio/video a dále promluvili odborníci na komunikaci – reklama, PR, média, sítě. Příspěvky odborníků mimo sféru vědy a její popularizace, dvou zástupců silných reklamních agentur a jednoho grafika se zkušeností s vědecko-popularizačními expozicemi se setkaly s mimořádnou pozorností a evidentně přinesly mnoho nových podnětů.

33_1.jpg
Fyzikální experimenty v podání člena Úžasného divadla fyziky (ÚDIF) Ondráše Přibyly

Třetí okruh programu tvořily ukázky z projektů, které organizátor nashromáždil za půl roku – seriózní mediální výstupy i kontroverzní příklady popularizace vědy z ČR i zahraničí. Zájem neustával ani po devítihodinovém maratonu! Tečku za oficiálním programem udělalo vítězné vystoupení z národního kola FameLab Jana Klusáka z Ústavu fyziky materiálů AV ČR.
Pestrou celodenní paletu 30 příspěvků završila neformální diskuse mezi účastníky, při níž mnozí mohli využít nabídky J. Jindry z České astronomické společnosti, který na nádvoří nainstaloval dva dalekohledy k pozorování Slunce.
LEOŠ KOPECKÝ,
Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.