ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Hvězdné ekonomické jaro na CERGE-EI

Další přednášky nejlepších světových ekonomů nabídlo letos na jaře českému publiku akademické pracoviště CERGE-EI – společné pracoviště Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy v Praze. V půli května sem zavítal vedoucí týmu ekonomických poradců prezidenta Obamy a profesor Princetonské univerzity Alan Krueger, v červnu poté nositel Nobelovy ceny za ekonomii a profesor Princetonské univerzity Christopher Sims. Poslední přednášku měl poradce francouzského prezidenta Françoise Hollandeho profesor Harvardovy univerzity Philippe Aghion.

07_1.jpg
Foto: Archiv CERGE-EI
Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Christopher Sims a jeho dlouholetý spolupracovník z CERGE-EI Filip Matějka


Profesor A. Krueger se v přednášce Důvody pro důvěru v ekonomiku USA zaměřil na současnou ekonomickou situaci ve Spojených státech amerických. Vyzdvihl především snahy prezidenta Baracka Obamy pomoci americké ekonomice zotavit se z recese. Detailně rozebral jednotlivé faktory hrající roli při ozdravení ekonomiky, jako jsou vládní výdaje a deficity, podpora výzkumu a vývoje či zotavení trhu s nemovitostmi. Přednášku uvedl americký velvyslanec v ČR Norman Eisen, který je blízkým spolupracovníkem prezidenta B. Obamy. Přednáška znamenala pro A. Kruegera návrat do CERGE-EI, kde byl až do svého jmenování do týmu B. Obamy členem Výkonného a dozorčího výboru instituce.
Nositel loňské Nobelovy ceny za ekonomii prof. Ch. Sims svou prací před lety položil základy teorie racionální nepozornosti. Tato rychle se rozvíjející vědní oblast stojí na předpokladu, že je pro lidi nákladné zpracovávat informace, zejména s ohledem na časovou náročnost a obtížnost vyznat se v nich. Proto svá rozhodnutí a činy nemění plynule, jak předpovídají mnohé jiné teorie, ale skokově. Teorie racionální nepozornosti pomáhá vysvětlit mnoho dříve nepochopitelných jevů na finančních a akciových trzích včetně například současného dění kolem Řecka a Španělska.
Profesor Sims navštívil Prahu u příležitosti akademické konference Racionální nepozornost a příbuzné teorie, jež se za přítomnosti dalších špičkových světových ekonomů věnovala právě teorii racionální nepozornosti. Konferenci zorganizovali mladí akademičtí pracovníci CERGE-EI Jakub Steiner a Filip Matějka, který s prof. Simsem dlouhodobě spolupracuje; prof. Sims je již 11. nositelem Nobelovy ceny, jenž na CERGE-EI vystoupil. V přednášce se zaměřil mimo jiné na rozbor příčin současné ekonomické krize a na její efekt na akademickou ekonomii. Simsova práce na téma činnosti centrálních bank stejně jako teorie racionální nepozornosti pomáhá pochopit současnou krizi a zlepšuje ekonomické modely tak, aby události podobného rozsahu dokázaly lépe předpovědět. Podle Simse není možné od ekonomie očekávat, že bude vždy poskytovat správné odpovědi. Zároveň však není záhodno zcela se zbavit v současnosti využívaných modelů, protože za ně neexistuje náhrada. Je tedy důležité dále pracovat na rozvoji těchto modelů, aby lépe reflektovaly realitu, k čemuž přispívá právě i jeho práce.

Třetí hvězdou světové extratřídy na CERGE-EI byl profesor Harvardovy univerzity Philippe Aghion, jeden z nejcitovanějších světových ekonomů, který se nedávno stal ekonomickým poradcem nového francouzského prezidenta Françoise Hollandeho a je rovněž členem Výkonného a dozorčího výboru CERGE-EI. Přednáška P. Aghiona Monetární politika, likvidita a růst vycházela z jeho nedávno publikovaných vědeckých článků a zaměřila se na důvody pro stimulaci ekonomiky v době hospodářské recese. Prof. Aghion je zastáncem aktivní státní podpory výzkumu a vývoje zejména v období ekonomických potíží, kdy jinak dochází k odlivu kapitálu právě z těch oblastí, které jsou klíčové pro další rozvoj ekonomiky.
Špičkové ekonomy má CERGE-EI i ve vlastních řadách. Velkých úspěchů letos dosáhla zejména mladá generace vědců; Michal Bauer a Jakub Steiner každý publikovali článek v jednom z nejprestižnějších ekonomických časopisů, American Economic Review, Filip Matějka publikoval výzkum společně s Christopherem Simsem.

JAN STRAKA,
CERGE-EI (Národohospodářský ústav)