ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > červ-srp  > Obálka

Ceny Josefa Hlávky již podvacáté

03_1.jpg
Obě fota: Marina Hužvárová, Akademický bulletin

Do souboje o ocenění za odbornou literaturu, které každoročně uděluje Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových spolu s Nadací Český literární fond, bylo letos přihlášeno přes 70 titulů. V každé ze čtyř oblastí je však vyhlašována pouze jedna vítězná kniha a děje se tak většinou v Hlávkově lužanském sídle. Tradiční slavnost v Lužanech u Přeštic rámovala 18. června 2012 také kulatá výročí. Helena Hájková z NČLF připomněla, že jde tentokrát již o dvacáté udílení cen v pořadí (poprvé v roce 1993). Protože cena za medicínu již byla předána při jiné příležitosti, převzali ocenění za původní knižní práci za rok 2011 autoři tří vědeckých děl.
V oblasti společenských věd přibližuje Petr Charvát v knize Zrození státu – Prvotní civilizace Starého světa pohled dnešních badatelů na vznik a stabilizaci nejstarší státnosti v Egyptě, Mezopotámii, Indii a Číně. Příroda, nebo člověk? Služby ekosystémů nazval biolog a pedagog Lubomír Nátr knihu, v níž se zamýšlí nad možnostmi adekvátního vyčíslení služeb přírody, které lidstvo považuje za běžné a bezplatné. V oblasti věd o neživé přírodě byl oceněn překvapivý pohled na geologicky nedávnou minulost a na historické kořeny současnosti, které formovaly středoevropský prostor v publikaci Neklidné časy – Kapitoly ze společných dějin přírody a lidí autora Petra Pokorného. Již třetím rokem uděluje společně Národohospodářský ústav Josefa Hlávky a Vysoká škola ekonomie a managementu památeční Cenu Milana Sojky. Letos ji získala mladá autorka na startu vědecké kariéry Zuzana Podaná za vynikající studii Fenomén delikvence mládeže v České republice a středoevropském regionu.

03_2.jpg

Stylově v Lužanech byl současně představen zbrusu nový román spisovatelky Valji Stýblové o Josefu Hlávkovi příznačně nazvaný Mecenáš v obnošené vestě. Prezentace se mu dostalo dokonce dřív, než byl ke spatření na pultech knihkupectví. Známá autorka, která je profesí neuroložka a vysokoškolská profesorka, dostala za svou hlávkovskou románovou tetralogii (první tři díly vyšly jako Lužanská mše s latinskými názvy Vita brevis, Ars Longa a Musis Amicus, vydal Šulc-Švarc, s. r. o.) a při příležitosti životního jubilea 90 let Pamětní medaili Josefa Hlávky.
K výročím přistoupilo rozverně i Richterovo kvarteto, když jeho hudebníci po Mozartově hudbě rozezvučeli kapli lužanského zámečku variacemi na písničku Happy birthday k veselému vykročení společnosti do dešťovou přeháňkou osvěženého parku.

MARINA HUŽVÁROVÁ