ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > červ-srp  > Obálka

Akademickou prémii získali botanik a astronom

01_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš ocenil prestižní Akademickou prémií doc. Jaroslava Doležela z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a dr. Pavla Spurného z Astronomického ústavu AV ČR. Setkání, během něhož byly podepsány trojstranné smlouvy mezi Akademií věd, nositeli Akademické prémie a jejich zaměstnavatelem (akademickým pracovištěm), se konalo 26. června 2012 v budově Akademie věd na ­Národní třídě v Praze.
Pavel Spurný je hlavním koordinátorem mezinárodního projektu Evropské bolidové sítě a vedoucím její české části; inicioval modernizaci a automatizaci sítě a významně přispěl ke zdokonalení metod zpracovávání dat. Podílel se na analýze pádu významných meteoritů.

01_2.jpg 01_3.jpg
Zleva: Jaroslav Doležel z Ústavu experimentální botaniky AV ČR a Pavel Spurný z Astronomického ústavu AV ČR

Jaroslav Doležel patří ke světové špičce ve výzkumu struktury a evoluce genomu rostlin. Zásadně se podílel na vývoji nových analytických metod, které umožňují odhalovat velké a složité genomy. Metody, jež vyvinul tým doc. J. Doležela, a jím získané poznatky využívají mnohé univerzity a výzkumné instituce v USA, Evropě i v Asii.
Praemium Academiae, kterou Akademie věd uděluje od roku 2007, je spojena s finanční podporou do výše pěti milionů korun ročně po dobu šesti let. Jejím smyslem je podpořit osobnosti, jež realizují výzkum na vynikající mezinárodní úrovni, a vytvořit jim špičkové podmínky, aby se mohly naplno věnovat vědě.
srd