ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2008  > leden  > Ocenění

PRAEMIUM BOHEMIAE 2007

Obrázek k článku Obrázek k článku 

Sedmý ročník ocenění Praemium Bohemiae Nadace Bohuslava Jana Horáčka Českému ráji se uskutečnil tradičně 4. prosince v malebných prostorách zámku na Sychrově. Hlavní cenu za rozvoj vědních oborů, tentokrát v oboru medicíny, obdržel světově uznávaný virolog prof. Vladimír Vonka z Ústavu hematologie a krevní transfúze v Praze za významný přínos k objasnění účasti virů při vzniku nádorových onemocnění a jejich možné prevenci.

Vedle "velkých" cen Praemium Bohemiae se již od r. 2001 udělují také "malé" ceny Praemium Bohemiae pro mladé, výrazně talentované studenty z oborů přírodních věd (fyzika, chemie, biologie, matematika, programování), kteří se v roce udělení cen dokázali prosadit v soutěžích – mezinárodních přírodovědných olympiádách. Letos si cenu odneslo celkem 20 studentů. Tu hlavní v podobě finanční odměny ve výši 30 000 Kč obdrželi Pavel Motloch z gymnázia ve Frýdku-Místku a Dalimil Mazáč z Gymnázia J. Keplera v Praze 6, oba za zlatou medaili na mezinárodní fyzikální olympiádě v Íránu.

Na postavení vědy v naší společnosti a hlavně vztahu naší mládeže k badatelské činnosti se ve svém proslovu zaměřil držitel letošní hlavní ceny za rozvoj vědních oborů prof. Vonka, pod jehož vedením se vyučily již desítky studentů a začínajících vědců. Vzhledem k aktuálnosti obou těchto úzce souvisejících témat projev otiskujeme.

-red-