ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > červ-srp  > Výročí

Workshop SCIAP 2013

23_1.jpg
Všechna fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Iva Svobodová z Univerzity Pardubice

Mezi úspěšné popularizační aktivity Akademie věd se před dvěma lety přiřadila soutěž projektů SCIAP (SCIence APproach), kterou každoročně vyhlašuje Středisko společných činností AV ČR. Vědcům-popularizátorům nesmí chybět osobní kontakt, a tak organizátoři pořádají pravidelná nesoutěžní setkání, na nichž si badatelé předávají zkušenosti a vzájemně se inspirují k novým nápadům. Letos 11. června v příjemné atmosféře prosluněné Lannovy vily představily projekty tři desítky popularizátorů nejen z Prahy, ale i Brna, Olomouce, Českých Budějovic, Ostravy či Liberce, kde vzniká science centrum IQlandia.

23_1.jpg
Pest­rou přehlídku nápaditých projektů doprovodily na terase třaskavé pokusy libereckého IQparku v podá­ní Lukáše Durdy.

23_1.jpg
Jednomu z pokusů asistoval Michael Londesborough z Ústavu anorganické chemie AV ČR (na horním snímku vlevo).

O výzvách a omezeních prezentace české vědy za hranicemi hovořil Jan Špunda z Českých center, která letos využila 100. výročí narození prof. Otto Wichterleho (viz AB 6/2013), aby přispěla k obrazu České republiky jako vědomostní a kreativní společnosti. Cyk­­lus akcí pod záštitou předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše vznikl ve spolupráci s Ústavem makromolekulární chemie AV ČR a v květnu se premiérově představil na Sofijském festivalu vědy. Cílem putovní výstavy je mj. poopravit v zahraničí rozšířené mylné povědomí, že jsou měkké kontaktní čočky ame­rickým patentem.
LUDĚK SVOBODA