ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > červ-srp  > Úvodník

Úvodník

Vážení a milí čtenáři,

vytoužené léto se k nám svezlo na velké vlně. Voda naštěstí nena­páchala v ústavech Akademie věd příliš škod, i když se pochopitelně nevyhnula ani některým pracovištím.

Těsně před létem (17. června) ale ještě stihla současná – v demisi úřadující – česká vláda, od níž se tedy neočekávají žádné zásadní kroky, poměrně v tichosti schválit tzv. Metodiku 13. Vlastně se jedná o novou verzi „kafemlejnku“, která se má nejméně na tři roky stát magickým vzorcem určujícím, jak bude každoročně rozdělováno 10 miliard korun na institucionální podporu vědy.

Zatímco začátek prázdnin už tradičně přitahuje mezinárodní pozornost ke Karlovým Varům díky filmovému festivalu, o pár týdnů dříve se v nich už podesáté blýskaly osobnosti ze světa astrofyziky vysokých energií, které se sem sjely na jubilejní workshop IBWS 2013. A u hvězdné oblohy ještě chvilinku zůstanu: Mezinárodní astronomická unie totiž před časem vyzvala veřejnost k soutěži o pojmenování čtvrtého a pátého měsíce Pluta, které byly objeveny v předchozích dvou letech, a nyní bylo oficiálně potvrzeno, že dostaly jména Kerberos a Styx.

Vzápětí poté, co skončila v Helsinkách 8. konference vědeckých novinářů doslova z celé zeměkoule (24.–28. června 2013), rozletěla se prostřednictvím žurnalistů do světa zpráva, že ruští vědci i jejich zahraniční kolegové bijí na poplach. V tichosti a ve zrychleném řízení by měla novým zákonem přestat existovat samostatná, téměř 300letá Ruská akademie věd. Ta má být sloučena s dalšími dvěma akademiemi s tím, že ke správě jejich majetku se zřídí zcela nová agentura; otevřeně se hovoří o likvidaci RAV. A podobně jako v roce 2009 demonstrovali na podporu vědy v pražských ulicích čeští vědci a vzdělaná veřejnost, v Moskvě se 2. července 2013 konal symbolický pohřeb ruské vědy. Následující den, kdy měl být zákon projednán v ruské Dumě, se také setkal předseda RAV Vladimír Fortov s ruským prezidentem. Významní a světově známí vědci upozorňují na vážnost situace v otevřených dopisech, jejichž plná znění najdete zde. S happeningy „pohřeb ruské vědy“ hodlají tamější vědci pokračovat každý den na různých místech Moskvy.


MARINA HUŽVÁROVÁ