ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > říjen  > Popularizace

Pro děti vědců

Mladým vědcům a vědkyním z akademických pracovišť, kteří mají malé děti, pomáhají urychlit návrat po rodičovské dovolené mj. předškolní zařízení. Jako první vyhověl potřebám svých zaměstnanců Ústav molekulární genetiky, když v roce 2011 otevřel mateřskou školku v krčském areálu. V současnosti zajišťuje Akademie věd péči o předškolní děti na několika místech naší republiky.

20_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

S podporou AV ČR a Operačního programu Praha-Adaptabilita otevřelo Středisko společných činností v roce 2012 v Hotelu Mazanka nedaleko vědeckých pracovišť v Praze 8-Ládví Akademické centrum předškolních dětí Mazánek a hned v dalším roce v hlavní budově na Národní třídě v Praze 1 Akademickou dětskou skupinu Národní Lvíček. Po ukončení projektů v říjnu, respektive v prosinci 2014 se podařilo ze zdrojů AV ČR kontinuitu udržet, a tak „mazánci“ a „lvíčci“ docházejí do centra od 1. ledna 2015 pod hlavičkou Akademického předškolního centra (APC), kterým SSČ navazuje na předcházející projekty. Myšlenka usnadnit návrat rodičů k vědecké práci, kterou iniciovala v návaznosti na vznik mateřské školky v ÚMG tehdejší ředitelka Personálního úseku SSČ Ing. Eva Stoklásková odráží potřeby ústavů AV ČR, které po předškolním zařízení pro děti svých zaměst­nanců dlouhodobě volaly. Prostřednictvím APC mohou vědci a vědkyně vracející se po mateřské či rodičovské dovolené umístit dítě do akademického předškolního zařízení, lépe sladit pracovní a rodinný život a neztratit kontakt s vývojem v daném oboru. S ohledem na pozitivní zkušenosti a ohlasy rodičů/vědců se Akademie věd rozhodla Lvíčka a Mazánka podporovat i do budoucna. V současnosti využívají jejich služeb zaměstnanci z 22 pracovišť AV ČR. Připomeňme, že péči v APC během dne zajišťují v každé z poboček dvě pedagožky, přičemž každodenní náplň vychází z Rámcového vzdělávacího programu MŠMT pro předškolní děti, který se zaměřuje na rozvoj znalostí formou výchovných bloků (hudebního, výtvarného, jazykového a pohybového); významnou součástí výchovy je také ekologie a posilování vztahu k životnímu prostředí. Podrobnější informace na http://skolky.avcr.cz.

Aktivity SSČ se však neomezují jen na metropoli. Zprostředkovává spolupráci s Miniškolkou Creative Brno, do které umisťují děti zaměstnanci brněnských pracovišť. Vlastní předškolní zařízení dále provozují Biologické centrum v Českých Budějovicích (Dětská skupina Motýl) a Botanický ústav v pražských Průhonicích (Lesní školka Průhoníček).

20_2.jpg

LUDĚK SVOBODA