Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Centrum předškolních dětí MAZÁNEK

Středisko společných činností AV ČR zahájilo 9. března 2012 za účasti ředitele Jiřího Malého, místopředsedy Akademie věd Miroslava Tůmy, ředitele Kanceláře Akademie věd Leoše Horníčka, Jitky Gobyové z Domu dětí a mládeže hl. m. Prahy a dalších osobností zkušební provoz Akademického centra předškolních dětí Mazánek v Hotelu Mazanka na Praze 8. Smyslem projektu, který získal dvoumilionovou dotaci od pražského magistrátu v rámci OP Praha – Adaptabilita, je vyjít vstříc vědcům, kteří pro své ratolesti ve věku tří až pěti let hledají zájmové vzdělávání v dopoledních hodinám mezi osmou a dvanáctou.


Akademické centrum předškolních dětí Mazánek slavnostně otevřel ředitel Střediska společných činností AV ČR Jiří Malý; na fotografii spolu s Radkem Rejchrtem z Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR .
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Podle ředitele SSČ Jiřího Malého vznikla idea Mazánka již před dvěma lety: „V souvislosti s vybudováním mateřské školky v krčském areálu ústavů AV ČR jsme uvažovali, jestli zajistit externího provozovatele, či se o zřízení školky ucházet sami. Na základě iniciativy vedoucí Odboru organizace a řízení SSČ Evy Stokláskové jsme upřednostnili vlastní projekt a při jeho realizaci vycházeli ze zkušeností Domu dětí a mládeže, který obdobná zařízení provozuje. Potřebám akademického prostředí formát Mazánka nepochybně vyhovuje, protože především vědkyním umožní brzký návrat k profesi. Pokud získáme další finance, pokusíme se vybudovat totožná centra také v areálu v Lysolajích, Krči či Praze 1.“

Mazanka_041_resize.JPG
Projekt Mazánek představila jeho manažerka Zuzana Středová.

Mazanka_041_resize.JPG
 
Výchovně vzdělávací programy Mazánka navazují na osnovy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro státní mateřské školky a zaměřují se na rozvoj dítěte, a to formou rozmanitých výchovných programů. Centrum pro děti zajišťuje podmínky, které jsou nejvhodnější pro adaptaci na nové prostředí, pro přirozený rozvoj a úspěšné výchovně-vzdělávací působení na každého z nich. Pedagogické služby zabezpečuje Dům dětí a mládeže Praha – děti vede dvojice zkušených a kvalifikovaných pedagogů.

Mazanka_041_resize.JPG

Mazanka_041_resize.JPG

Mazanka_041_resize.JPG
 
Malé mazánky čeká individuální přístup, domácké prostředí, pozvolná socializace a přechod z rodinného prostředí do předškolního zařízení, zájmové vzdělávání (hudební, výtvarná, tělesná výchova) a také zábavné exkurze na pracoviště jejich rodičů. Rodiče pro změnu uvítají, že se mohou vrátit k profesi, a neztratit tak kontakt s vývojem ve svém oboru. Bližší informace naleznete na www.skolky.ssc.avcr.cz .

Mazanka_041_resize.JPG
lsd

 

9 Mar 2012