ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > říjen  > Úvodník

Strategii už potvrzuje praxe

04_1.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Ačkoli se na svět probíjela chovaná sudičkou Nedůvěry, má se Strategie AV21 čile k světu. Pro politiky i „stakeholdery“ je totiž názorná a uchopitelná. Na veřejnosti se tak v jejím jménu úspěšně prezentují konkrétní oblasti výzkumu, při různých příležitostech na ni často slýchám odkazy. V říjnovém čísle Akademického bulletinu najdete příspěvky snad ke všem výzkumným programům Strategie, tak jmenujme alespoň téma měsíce věnované letošnímu Mezinárodnímu roku půdy, a to i v kontextu současného extrémního sucha, reportáž ze stavby globálního experimentu pro výzkum termojaderné fúze ITER ve Francii, na němž se podílí i naše republika, nebo článek o asijské premiéře setkání historiků z celého světa.

Aktuálně jsme na obálku zařadili informaci o početně nebývale velkorysém ocenění, jehož se dostalo vědcům v podobě Stříbrné pamětní medaile Senátu. Výsledky badatelské práce mnoha z oceněných již slouží ku prospěchu celé společnosti a je vynikající, když tuto skutečnost představitelé horní komory Parlamentu zohlednili. V této souvislosti se hodí připomenout příznačný citát bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho: „Bez základního vědeckého výzkumu nemohou přijít žádné aplikace. Koneckonců elektřina a žárovka nebyly vynalezeny postupnými inovacemi svíčky.“ (Odkázal na něj před časem Jiří Grygar ve stále aktuálním rozhovoru – viz http://www.shekel.cz/21179/interview-s-jirim-grygarem.)

Uvedení říjnového vydání Akademického bulletinu končím pozvánkou do Národní technické knihovny. Nenechte si ujít retrospektivní expozici věnovanou bohaté a místy i trochu utajené výstavní činnosti pracovišť Akademie věd od padesátých let minulého století až do současnosti Cesty mohou býti rozličné. A jedna z možných cest vede i přes vernisáž na webové stránce Akademického bulletinu http://abicko.avcr.cz.

MARINA HUŽVÁROVÁ