ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Jak být lépe vidět

Zastřešujícím tématem pátého ročníku neformálního setkání popularizátorů vědy se stalo motto „jak být lépe vidět“, čemuž odpovídaly i dvě odborné přednášky na téma „Věda, média a PR“. Zatímco v první přednášce Ondřej Vrtiška, redaktor časopisu Vesmír, účastníkům prozradil, čeho se při psaní textů do médií (novin, časopisů, tiskových zpráv) vyvarovat, v druhé Dita Fuchsová, lektorka komunikačních dovedností a PR poradkyně, radila, jak výzkum efektivněji zviditelnit nejen v televizi, ale také na sociálních sítích a webových stránkách.
 

23_1.JPG
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin – FOTOGALERIE
Jak dostat rybičku do akvária vrtačkou předvedl Ota Kéhar ze Západočeské univerzity v Plzni.

Zkušenosti a vzájemnou inspiraci k novým nápadům si 14. června 2016 v Lannově vile vyměnilo 58 popularizátorů z 30 institucí, přičemž 20 z nich představilo 26 rozličných projektů.

Účastníci kteří během vystoupení mj. vysvětlovali, jak zviditelňují své projekty, se shodli, že popularizace vědeckých projektů vyžaduje čas, energii, vytrvalost, víru v projekt, trpělivost s byrokracií, zdokonalování se v moderních technologiích, spolupráci s dalšími subjekty. Pokusy a cvičení připravila následující pracoviště:

1. Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR (Ing. Lenka Matulová a Ing. Michaela Vondráčková-Steinerová) umožnil účastníkům pracovat s geopolymerem – potenciálně (nejen) stavebním a uměleckým materiálem, jehož kořeny podle všeho sahají až do starověku. Popularizátoři se shodli, jaká je škoda, že materiál nelze prozatím sehnat i mimo laboratoř ústavu.
2. Ústav pro jazyk český AV ČR (dr. Markéta Pravdová) připravil (nejen) gramatické cvičení, díky němuž se mnozí ocitli opět ve školní lavici.
3. Ústav experimentální botaniky AV ČR (Mgr. Markéta Fílová) ukázal, jak se pořizují snímky rostlin pod mikroskopem – popularizátoři si mohli vyfotografovat tyčinky, pestíky, žilnatiny a pilová zrna různých rostlin; a získali tak přírodní detaily a obrazce, za což byli odměněni živou masožravou rostlinkou.
4. Úžasné divadlo fyziky (Mgr. Barbora Mikulecká) připravilo pokusy z batůžku divadla ÚDiF.
5. Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni (dr. Ota Kéhar, Ph.D.) předvedla, že se běžně nepoštěstí dostat rybičku do akvária vrtačkou, natož dohodit ze Země na Měsíc – ovšem na workshopu bylo všechno možné.
6. Historický ústav AV ČR (dr. Jiří Martínek) – příspěvek „vycházky po hřbitovech“ nečekaně vyústil ve speciální program: od představování projektu se přešlo k debatě o konkrétních hřbitovech a hrobech.

lsd