ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

IBWS 2016

Třináctý ročník úspěšných workshopů věnovaných astrofyzice vysokých energií, pozorování robotickými dalekohledy a také rentgenovým družicím se uskutečnil v Karlových Varech 18. až 21. dubna 2016. Letošní IBWS (INTEGRAL/BART Workshop) navštívilo 46 účastníků z pěti středoevropských zemí, aby prodiskutovali aktuální dění v oblasti vysokoenergetické astrofyziky, malých satelitů a pozemních robotických dalekohledů.

13_1.jpg
Fota: Archiv autora

Konferenci připravil Astronomický ústav AV ČR společně s Českým vysokým učením technickým v Praze a německými kolegy z observatoře v Bambergu a univerzity ve Würzburgu. Zázemí zajistila karlovarská krajská knihovna a místní hvězdárna, na kterou se účastníci konference jeden z večerů také vypravili.

Tři desítky přednášek představily množství projektů jako JEUMICO či SMILE, dále družice VZLUSAT-1 a SkCube; některé z příspěvků se zabývaly i konkrétním pozorováním – například blazarů či supernov. Diskuse vzbudily i četné postery a demonstrace.

Workshop se nesl v přátelském duchu za účasti nejen odborných pracovníků a vysokoškolských studentů, ale i studentů středních škol, kteří se aktivně zapojili jakožto moderátoři, autoři přednášek i posterů či průvodci karlovarskou kolonádou a hvězdárnou.

Podrobnější informace o konferenci naleznete na www.ibws.cz.

13_2.jpg
Demonstrace modulu rentgenové optiky pro astronomii račí oko během konference; druhá zprava stážistka Otevřené vědy Kateřina Remišová

Stážistka projektu Otevřená věda AV ČR Kateřina Remišová prezentovala předběžné výsledky získané v ASÚ, když v příspěvku Vision in the Deep Sea: Mirror Eyes představila studii unikátních zrcadlových očí některých živočichů, především korýšů a hlubinných ryb, a jejich možnou aplikaci ve vědě a technice, zejména v astronomii. Její vystoupení si vysloužilo pozitivní ohlas, protože mnohé kosmické projekty vycházejí z astronomické aplikace račího oka – jde například o družici ESA (SMILE: ve spolupráci s Čínou), malou českou družici VZLUSAT-1 a také uvažovanou českou družici BRITE CZ. Na workshopu byl také demonstrován modul rentgenové optiky – račí oko, a to jak na malé optické lavici, tak i na snímání Slunce na balkonu konferenčního sálu, stejně jako družice VZLUSAT dokončovaná k odeslání na start. Jakkoli umíme technicky unikátní zrcadlové oko korýšů napodobit, mnohé jeho vlastnosti nikoli – jde například o schopnost adaptace na úroveň osvětlení nebo vnímání polarizace světla. U unikátních zrcadlových očí hlubinných ryb jsme v jejich pochopení (a případné aplikaci) na úplném začátku.

KATEŘINA REMIŠOVÁ,
stážistka Otevřené vědy AV ČR,
RENÉ HUDEC,
Astronomický ústav AV ČR, v. v. i.