Archive of the AB

 


EUSJA General Assembly

eusja.jpg EUSJA General Assembly
& EUSJA Study Trip

Prague, Czech Republic
March 14–17, 2013

Important links

International cooperation

 

ESO

EUSCEA

AlphaGalileo

WFSJ

 

 

Books

English books prepared for publication by Academy bulletin

 

Akademie věd České republiky / The Czech Academy of Sciences 2014 a 2015

rocenka_obalka_en.jpg
The Czech Academy of Sciences has issued a report accounting selected research results achieved by its scientific institutes in all research areas in 2014 and in early 2015.
Full version you can find here.

 

kniha
VILLA LANNA IN PRAGUE
The new english expanded edition 

 

kniha
SAYING IT ...ON PAPER


Archive

Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Workshop SCIAP: jak být lépe vidět

Zastřešujícím tématem pátého ročníku neformálního setkání popularizátorů vědy bylo „jak být lépe vidět“, čemuž také odpovídaly dvě odborné přednášky „Věda, média a PR“. Zatímco v první přednášce (Ondřej Vrtiška, redaktor časopisu Vesmír) se účastnici dozvěděli, čeho se při psaní textů do médií (novin, časopisů, tiskových zpráv) vyvarovat, v druhé (Dita Fuchsová, lektorka komunikačních dovedností a PR poradkyně), jak výzkum efektivněji zviditelnit nejen v televizi, ale také na sociálních sítích a webových stránkách. Zkušenosti a vzájemnou inspiraci k novým nápadům si 14. června 2016 v Lannově vile vyměnilo 58 popularizátorů z 30 institucí, přičemž 20 z nich představilo 26 rozličných projektů. Vedle badatelů z pracovišť Akademie věd a dalších institucí se setkání zúčastnili rovněž vědečtí novináři a zástupci marketingových agentur se specializací na prezentaci vědy v českých médiích.

  Sciap_2016_workshop_01.JPG Sciap_2016_workshop_03.JPG Sciap_2016_workshop_06.JPG Sciap_2016_workshop_13.JPG Sciap_2016_workshop_16.JPG                                                                                                                                                                                                                                 

Fota: Stanislava kyselová, Akademický bulletin

 
Účastníci workshopu během svých vystoupení mj. vysvětlovali, jak zviditelňují své projekty – shodli se, že popularizace vědeckých projektů vyžaduje čas, energii, vytrvalost, víru v projekt, trpělivost s byrokracií, zdokonalování se v moderních technologiích, spolupráci s dalšími subjekty. V rámci úspěšného projektu Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR připravila pokusy a cvičení následující pracoviště:
 
1)    Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR (Ing. Lenka Matulová a Ing. Michaela Vondráčková -Steinerová) umožnil účastníkům pracovat s geopolymerem – potenciálně (nejen) stavebním a uměleckým materiálem, jehož kořeny podle všeho sahají až do starověku. Popularizátoři se shodli, že je škoda, že materiál nelze prozatím sehnat i mimo laboratoř ústavu.
2)    Ústav pro jazyk český AV ČR (dr. Markéta Pravdová) připravil (nejen) gramatické cvičení, díky němuž se mnozí ocitli opět ve školní lavici.
3)    Ústav experimentální botaniky AV ČR (Mgr. Markéta Fílová) ukázal, jak se pořizují snímky rostlin pod mikroskopem – popularizátoři si tak mohli vyfotit tyčinky, pestíky, žilnatiny a pilová zrn různých rostlin; výsledkem byly přírodní detaily a obrazce, za což byli účastníci odměněni živou masožravou rostlinkou.
4)    Úžasné divadlo fyziky (Mgr. Barbora Mikulecká) připravilo pokusy z batůžku divadla ÚDiF; zjistili jsme, že půl milionů lidí by společnou energií (kterou vydává lidské tělo) mohlo rozsvítit žárovku. Věděli jste ale, že kelímky se slanou vodou a několika plíšky rozezní hrací přáníčko?
5)    Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni (dr. Ota Kéhar, Ph.D.) ukázala, že se běžně nepoštěstí dostat rybičku do akvária vrtačkou, natož dohodit ze Země na Měsíc – ovšem na workshopu bylo všechno možné.
6)    Historický ústav AV ČR (dr. Jiří Martínek) – příspěvek „vycházky po hřbitovech“ nečekaně vyústil ve speciální program: od představování projektu se přešlo k debatě o konkrétních hřbitovech a hrobech.
 
Atmosféru workshopu umělecky doplnily obrazy z  Vědy fotogenické 2015 (projekt SSČ AV ČR a Fóra Věda žije!) na forexových deskách a vybrané plakáty ze dvou soutěžních výstav, které pořádala Rada pro mezinárodní vztahy: Evropská identita a Kde domov můj.
 
Soutěžní přehlídka popularizátorů vědy se uskuteční na jaře roku 2017. Více informací o SCIAP naleznete na www.sciap.cz , kde budou jednotlivé projekty prezentované na workshopu detailněji popsané.

 

20 Jun 2016