ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Noc v knihovně

Věda, knihy a kultura patří k sobě

Letos poprvé se do Pražské muzejní noci zapojila Národní technická knihovna a v premiéře také Ústav chemických procesů AV ČR. V části nazvané Věda a technika v srdci Dejvic jsme po boku VŠCHT Praha, ČVUT, Wikipedie a Národní pedagogické knihovny Komenského dostali příležitost prezentovat činnost našeho ústavu i aktivity v rámci letošního Mezinárodního roku chemie.

23_1.jpg
Fota: Zdeněk Wagner, Archiv ÚCHP AV ČR

Muzejní noc je tradičně pojímána jako neformální akce, a proto i expozice ÚCHP ukázala hravou a interaktivní stránku chemie. Za hudebního doprovodu Akademického orchestru ČVUT a hudebníků kolem Michala Rataje jsme pomocí křídy a fixek návštěvníkům vysvětlovali princip chromatografie, indikátor z červeného zelí pak umožnil dokázat, že i plzeňské pivo je kyselé a ne zásadité, jak si možná většina lidí myslí. V zábavném kvízu poznávání vůní přírodních silic mohli návštěvníci za tři správné odpovědi vyhrát bonbon a poté se dozvědět, jak za pomoci chlebů namazaných margarínem a mikrovlnné trouby vypočítat rychlost světla či jak v ní rozsvítit žárovku. Ti odvážnější si mohli nechat izolovat vlastní DNA (viz obr.) a naučit se, jak takový pokus snadno zopakovat doma. Kolegyně z Oddělení aerosolů a laserových studií obsluhovala přístroj na měření hmotnostní koncentrace aerosolových částic a CO2 ve vnitřním prostoru knihovny. Ukázalo se, že vytrvalý déšť vyčistil ovzduší natolik, že návštěvníci nevnášeli do knihovny na svých oděvech žádné částice. Experiment byl proto před půlnocí ukončen.

23_2.jpg

Zájem veřejnosti o muzejní noc byl jako obvykle velký a po celou dobu expozice proudili do naší studovny návštěvníci všech věkových kategorií. Obstáli jsme i ve značné konkurenci: Fakulta informačních technologií ČVUT uvedla autíčko na dálkové ovládání pomocí bluetooth technologie a čtečky čipových karet, Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT lákala na detektor lži a projekt Chobotix prof. Františka Štěpánka a Martina Strejce z VŠCHT Praha vyráběl za pomoci kapalného dusíku zmrzlinu.
Po celou noc se návštěvníci mohli občerstvit na netradičním chilloutu pod hvězdami v posledním patře knihovny nebo na večírku Koniáš vs. Gutenberg v Café Technika, navštívit výstavy Librarianism a To sedí! Aneb Dějiny holandské židle, navrhnout si a nechat potisknout originální tričko s obrázky Dana Perjovschiho, které zdobí ochozy knihovny. Když kolem půlnoci ovládla dvoranu knihovny noisová performance skupiny Rafani, byl už pomalu čas jít domů a přenechat prostor nočňátkům.

MAGDALENA BENDOVÁ,
Ústav chemických procesů AV ČR, v. v. i.