ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > červ-srp  > Obálka

Britský premiér u fyziků

V rámci pracovní návštěvy ČR zavítal 23. června 2011 britský premiér David Cameron s českým protějškem Petrem Nečasem do Ústavu fyziky plazmatu AV ČR, kde je přivítal předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš, ředitel ÚFP Petr Křenek a vládní zmocněnec pro projekt ELI Vlastimil Růžička. Z Velké Británie přijel představitel ESFRI projektu HiPER Chris Edwards.

01_1.jpg
Foto: ČTK
Se zařízením na výzkum termojaderné fúze seznámil Davida Camerona (uprostřed) a Petra Nečase (vpravo) vedoucí oddělení Tokamak Radomír Pánek.

Oba vládní představitelé navštívili laserovou laboratoř PALS a prohlédli si tokamak Compass, který České republice věnovala Velká Británie (na pražské Ládví byl převezen v roce 2007). Diskutovali také o perspektivách spolupráce mezi ČR, Velkou Británií a ostatními zeměmi EU. „Británie vždy byla a bude mezi prvními v oblasti vědeckých a technologických inovací. Těší mě, že Rutherford Appleton Laboratory a další britské instituce hrají v rozvoji vědy a výzkumu v České republice tak důležitou roli,“ konstatoval David Cameron.
red