ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Kam kráčí současná teoretická a výpočetní chemie

Již počtvrté se teoretičtí chemici sešli na společné Japonsko-česko-slovenské konferenci 4th JCS Symposium on Theoretical Chemistry, která se koncem května 2011 uskutečnila v Konferenčním centru Akademie věd ČR na zámku Liblice. Společně ji zorganizovaly Ústav organické chemie a biochemie AV ČR a Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR.

12_1.jpg
Fota: Archiv ÚFCH JH AV ČR
Hiroshi Nakatsuji, doyen japonských teoretických chemiků, se Zdeňkem Havlasem, ředitelem ÚOCHB AV ČR

Myšlenka pořádat toto setkání vznikla před lety během návštěvy prof. Hiroshi Nakatsujiho v Praze. Brzy na to se v Praze konala první konference; v dvouletém cyklu následovala setkání v Kjótu (2007) a Bratislavě (2009). Letos účastníci opět zavítali do České republiky. Ne náhodou vybrali organizátoři Konferenční centrum AV ČR – zámek Liblice, které nabízí nejen moderní konferenční prostory a veškeré zázemí, ale je i skvostem baroka a neustále se je zde čemu obdivovat, což ocenili zvláště japonští účastníci.

12_2.jpg
Japonský velvyslanec Toshio Kunikata při slavnostním zahájení konference

Konferenci poctili návštěvou japonský velvyslanec Toshio Kunikata a čestný předseda AV ČR prof. Rudolf Zahradník, kteří přednesli zahajovací řeči. Během necelých tří dní se uskutečnilo přibližně 35 odborných přednášek, z nichž polovinu pronesli japonští badatelé. O druhou polovinu přednášek se postarali zástupci československé strany (použijeme-li bývalého „federálního“ slovníku, k čemuž nás dlouholeté neformální kontakty s našimi slovenskými kolegy snad opravňují). Účastníci rovněž prezentovali své plakáty, které spolu s přednáškami pokrývaly téměř všechny směry, jimiž se ubírá současná teoretická a výpočetní chemie: od modelování komplexních molekulových systémů (DNA, proteiny), přes pokroky ve vývoji velice přesných kvantově-chemických metod, relativistické efekty v chemii, přesné výpočty spektroskopických parametrů chemických či biologických systémů až k hudbě budoucnosti, jakou jsou výpočty na kvantových počítačích.

12_3.jpg
Účastníky konference pozdravil i čestný předseda AV ČR Rudolf Zahradník.

Více než 70 účastníků si pochvalovalo vysokou odbornou úroveň přednášek; nezapomínejme, že Japonsko je jednou ze světových velmocí v teoretické chemii, rovněž tak československá kvantově chemická škola vybudována před desítkami let profesorem Rudolfem Zahradníkem a profesorem Jaroslavem Kouteckým patří dlouhodobě k nejúspěšnějším oborům v československé vědě a výzkumu. Odborný i společenský úspěch setkání posílil vzájemný zájem, aby se v nich pokračovalo. Pro uspořádání páté konference ve městě Nara v roce 2013 již japonská strana provedla první kroky.

JIŘÍ PITTNER
a KVĚTOSLAVA STEJSKALOVÁ,
Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v. v. i.,
LUBOMÍR RULÍŠEK, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v. v. i.