ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > červ-srp  > Obálka

Oxygen – Věda touží po poznání, vědci po uznání

04_2.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Věda touží po poznání, vědci po uznání Divadlo Pavla Trávníčka ve spolupráci s Ústavem organické chemie a biochemie AV ČR a za podpory hlavního města Prahy uvedlo 22. června 2011 jevištní představení Oxygen. To se přiřadilo k příspěvkům letošního Mezinárodního roku chemie.

04_4.jpg
Foto: Ivana Valešová, Archiv UOCHB

Autory netradičního pohledu do světa vědců a vědy jsou objevitel syntézy prvního steroidního antikoncepčního prostředku a posléze dramatik a spisovatel Carl Djerassi spolu s nositelem Nobelovy ceny za chemii Roaldem Hoffmannem. Hra v režii Pavla Trávníčka pojednává o třech objevitelích kyslíku ze 70. let 18. století, jimiž byli Joseph Priestley, Antoine Lavoisier a Wilhelm Sheele. Kdo z nich byl ale první?

04_3.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

 

04_5.jpg
Foto: Ivana Valešová, Archiv UOCHB

Dramatizace poukazuje na skutečnost, že i za velkými objevy se skrývají lidé se všemi svými dobrými či špatnými vlastnostmi. Pražské premiéře v divadle Brodway byl osobně příto­men Carl Djerassi, kterému před zaplněným sálem poděkoval ředitel ÚOCHB AV ČR prof. Zdeněk Havlas. Hra Oxygen byla přeložena do 16 jazyků.
red

04_1.jpg
Foto: Ivana Valešová, Archiv UOCHB
Netradiční pohled do duše vědců pochází ze spoluautorského pera Carla Djerassiho (vpravo) – objevitele syntézy prvního steroidního antikoncepčního prostředku. Djerassi se představil publiku spolu s ředitelem ÚOCHB Zdeňkem Havlasem.