ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > duben  > Obálka

Pražská dohoda



Všechna fota: © ČTK

Slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě, při němž podepsali prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv novou smlouvu mezi Spojenými státy americkými a Ruskou federací o výrazném snížení jaderných arzenálů, se mezi významnými hosty zúčastnil i předseda Akademie věd České republiky prof. Jiří Drahoš. Mezinárodní summit „Start Follow On“ mezi USA a Ruskem se uskutečnil ve Španělském sále Pražského hradu ve čtvrtek 8. dubna 2010. Smlouva, která z něj vzešla a jejíž myšlenka má počátek v loňském červenci, kdy se na ní prezidenti Medveděv a Obama předběžně dohodli, nahrazuje dosavadní dokument START 1. Obě mocnosti se zavázaly, že během sedmi let omezí o třetinu počty svých strategických hlavic. Přestože objektivně nelze po tomto kroku považovat svět za bezpečnější, média avizují, že „Pražská dohoda“ může znamenat vylepšení vzájemných vztahů mezi Spojenými státy a Ruskem.



Prof. Jiří Drahoš byl hostem prezidenta ČR Václava Klause i během slavnostního oběda, při němž se s prezidenty obou velmocí setkaly významné osobnosti z České republiky, Ruské federace a USA.
Pochvalné hodnocení vynikající práce českých organizátorů vrcholného summitu mne ve vzpomínkách vrací do prosince 2004, kdy unikátní prostory severního křídla Pražského hradu hostily pátý ročník předávání Descartesových cen za vědu. Slavnostní ceremoniál prestižního ocenění Evropské unie tenkrát spolupořádala AV ČR (více viz AB 12/2004 a 1/2005). Badatelské komunitě z celého světa tak mohlo zarámování pražského summitu do Španělského sálu připomenout i tuto skvěle vydařenou událost.



MARINA HUŽVÁROVÁ