ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > září  > Obálka

Pocta docentu Luboši Perkovi

03_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Luboš Perek se stal jako jediný český astronom generálním sekretářem Mezinárodní astronomické unie. V roce 1974 převzal československou vlajku, kterou měl s sebou na Měsíci Eugene Cernan. Vlajka byla až do roku 1976 vyvěšena v návštěvnické galerii dvoumetrového dalekohledu, avšak po odchodu Luboše Perka z čela ústavu putovala do skladu. Na původní místo se vrátila teprve v roce 1990.

Největší dalekohled v České republice, „ondřejovský dvoumetr“, nese od 6. srpna 2012 jméno českého astronoma doc. Luboše Perka, který byl vůdčí osobností jeho zřízení v roce 1967. V té době patřil dalekohled se zaměřením na výzkum dvoj­hvězd k největším na světě. „Je to velká čest a překvapení, ale zásluha patří celému kolektivu,“ uvedl doyen české astronomické obce Luboš Perek. Slavnostní akt se uskutečnil v kopuli dalekohledu u příležitosti výročí 45 let od uvedení tohoto obřího teleskopu do provozu a zúčastnili se ho vrcholní představitelé Akademie věd ČR, významní hosté ze spřátelených matematicko-fyzikálních univerzit a hlavně „ondřejovští“ v čele s novým ředitelem Astronomického ústavu Vladimírem Karasem.
red

03_1.jpg
Pozvání na akci přijali Helena Illnerová i předseda Rady pro zahraniční styky AV ČR Jan Palouš.

03_1.jpg
Trio komorní dechové harmonie Brno pod vedením astrofyzika Zdeňka Mikuláška z Masarykovy univerzity zahrálo Skandální symfonii Julia Fučíka.

03_1.jpg
Strůjce myšlenky pojmenování dalekohledu Jiří Grygar (vlevo) vedle Luboše Perka a místopředsedy Akademie věd ČR Miroslava Tůmy, kteří si prohlížejí materiál, z něhož byla vyrobena pamětní deska.

03_1.jpg
Luboš Perek s novým ředitelem Astronomického ústavu AV ČR Vladimírem Karasem

FOTOGALERIE