ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Medaile Františka Palackého

18_1.jpg
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš předal 1. června 2012 čestnou oborovou medaili Františka Palackého za zásluhy ve společenských vědách prof. Johanu P. Arnasonovi, který dlouhodobě spolupracuje s českými vědci, především z Filosofického ústavu AV ČR a Fakulty humanitních studií UK. V současné době působí jako hostující profesor na Filosofickém ústavu AV ČR, kde se věnuje specifikaci konceptu „multiple modernities“.
Prof. Arnason je významným filozofem a sociologem, který proslul především civilizačními analýzami, jež společně s S. N. Eisenstadtem v mnoha zemích etabloval jako výzkumné téma a obor zkoumání ­(civilizacionistika). Zaměřil se zejména na výzkum „multiple modernities“ („různorodé modernity“), v jejichž rámci zkoumal modernizační vývojové trajektorie jednotlivých kultur a civilizací (japonské, západní a další). Kromě akademického zkoumání a pedagogické činnosti připravoval rovněž expertizy pro UNESCO (komparativní analýzy civilizací).

18_1.jpg

Studoval filozofii, sociologii a historii na univerzitách ve Frankfurtu nad Mohanem, v Praze a Římě. Poté přednášel na univerzitách v Heidelbergu a Bielefeldu. V letech 1975 až 2003 působil na La Trobe University v Melbourne, od roku 2004 je emeritním profesorem.
red