ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > prosinec  > Obálka

Medaile Josefa Hlávky

Nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových předala 16. listopadu 2010 Medaile Josefa Hlávky význačným osobnostem české vědy a umění, které k ocenění navrhli předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš, rektor Univerzity Karlovy prof. Václav Hampl a rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze doc. Josef Koubek.

02_2.jpg
Obě fota: © Archiv Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových
Mezi novými nositeli Medaile Josefa Hlávky jsou (zleva) Josef Petráň, Milan Sobotka a Cyril Höschl; vpravo Jaroslav Pánek, místopředseda AV ČR.

Během ceremoniálu na lužanském zámku si ceny odnesli prof. Cyril Höschl (ÚT AV ČR), významný vědecký pracovník v oboru pevnosti a pružnosti a odborník na vyšetřování příčin poruch strojů a jejich odstraňování, prof. Milan Sobotka (FLÚ AV ČR), jeden z nejvýznamnějších filozofů a interpretů klasické evropské filozofie a kultury v České republice, dr. Ludmila Třísková a dr. Pavel Tříska za celoživotní rozvíjení vědy v oblasti kosmické fyziky, kterou společně vykonávali nejdříve v GFÚ AV ČR a od roku 1993 v ÚFA AV ČR.

02_1.jpg
Oceněný pár Ludmila Třísková a Pavel Tříska

Dále prof. Jiří Kraus (UK), bohemista a mezinárodně uznávaný odborník na veřejnou komunikaci, dějiny a teorii rétoriky, prof. Josef Petráň (UK), jeden z nejvýznamnějších současných českých historiků, jehož dílo je výjimečné nejen svým rozsahem, ale i originalitou a nevšedními literárními kvalitami, a prof. Blanka Králová (VŠCHT), vědkyně a pedagožka, která se spolupodílela na formování moderní výuky biochemie.
lsd