ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2008  > květen  > Z Bruselu

CENY EU ZA VÝZKUM

Obrázek k článku 

Dne 12. března 2008 se v Bruselu uskutečnilo slavnostní udělování tří nejprestižnějších cen EU za výzkum za rok 2007 – ceny za komunikaci o vědě, ceny Marie Curie za vynikající výsledky a Descartovy ceny za výzkum. Tyto ceny byly letos poprvé udělovány společně.

Vítěze vybíraly ve třech kategoriích tři samostatné poroty složené z předních osobností evropského a mezinárodního výzkumu. Celkem si vítězi mezi sebou rozdělili téměř dva miliony eur. Komisař pro vědu a výzkum Janez Potočnik označil vítěze za "to nejlepší, co může Evropa nabídnout" a dodal, že ceny byly uděleny za vynikající výkon, otevřenost a kreativitu. Na předávání cen se aktivně podílela i zástupkyně slovinského předsednictví, ministryně vysokého školství, vědy a technologií Mojca Kucler Dolinar.

Laureáty Descartovy ceny se staly projekty VIRLIS (inovační postupy v boji proti infekci listerióza), SYnNanoMotors (vývoj funkčních modelů syntetických motorů v molekulárním měřítku s využitím nanobiotechnologií) a EPICA (rozšíření vědomostí o klimatu na Zemi za posledních 800 000 let prostřednictvím sledování ledovců v Antarktidě).

Jednu ze tří cen za vědeckou komunikaci získal Peter Leonard (UK) za dokumentární film o možných 96 % chybějícího vesmíru, další obdržel Jean-Pierre Luminet (FR) za šíření vědeckých poznatků a spisovatelka Delphine Grinberg (FR) za publikace pro mládež a interaktivní výstavy.

Ocenění Marie Curie za špičkový výkon obdrželi vědci, kteří se zabývali tak různorodými otázkami, jako jsou úloha genů při rakovině (Batu Erman, TR), ultralehké uhlíkové fólie pro použití ve spotřební elektronice (Andrea Ferrari, IT), temná energie (Robert Nichol, UK), úloha malých molekul v imunitním systému člověka (Valerie O'Donnell, UK) či zda bohatství může přinést štěstí (Luisa Corrado, IT). Další informace naleznete na webových stránkách http://ec.europa.eu/research/science-awards/index_en.htm a http://ec.europa.eu/research/mariecurieactions/index.htm.

Čeští vědci byli zapojeni do několika výzkumných týmů oceněných Descartovou cenou: do projektu o AIDS v r. 2001, do projektu o odchylkách rotace zemské osy v r. 2003 a do projektu Vysoce energetického stereoskopického systému (HESS) oceněného v r. 2006. O udílení Descartesových cen v r. 2004 viz AB 12/2004 a 1/2005.

Anna Vosečková,
CZELO – Česká styčná kancelář pro VaV, Brusel,
Technologické centrum AV ČR