ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > únor  > Ocenění

Ocenění pro talentované středoškoláky

Nadační fond Jaroslava Heyrovského ocenil 16. prosince 2013 v Brdičkově posluchárně Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR talentované středoškoláky. Ceny obdrželo 13 vítězů a vybraných laureátů českých studentských předmětových a tvůrčích soutěží, které vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. S proslovem reflektujícím společenskou situaci vystoupil čestný předseda AV ČR prof. Rudolf Zahradník, který se každoročně shromáždění účastní. Ceny studentům předali představitelé Nadačního fondu dr. Michael Heyrovský z ÚFCH JH AV ČR a dr. Květa Stejskalová z téže instituce a Ing. Mirka Fatková z Národního institutu dětí a mládeže MŠMT.

14_1.jpg
Foto: Archiv ÚFCH JH AV ČR

Dva z laureátů převzali ocenění již podruhé. Vedle studentů byli tradičně vyznamenáni i jejich učitelé a další odborní pracovníci, kteří je v jejich vědeckém snažení podporují. Fond již potřetí ocenil i konzultanty vítězných SOČ prací ve všech 18 kategoriích za jejich obětavou práci s vědeckým dorostem, a to jak v přírodovědných, tak i humanitních oborech. Jejich práce je dlouhodobá a mnozí již vychovali úspěšné mladé odborníky. Čtyři oceněné SOČ práce jejich autoři na shromáždění krátce prezentovali.
Ceremoniál, na němž zúčastnění ocenili neformálnost a přátelskou atmosféru, moderovala předsedkyně správní rady fondu Mgr. Jitka Macháčková, jež zmínila dvacetiletou existenci fondu, který jako první v České republice začal v roce 1993 oceňovat středoškolské studenty a jejich učitele či konzultanty. Soustavnou podporou talentovaných studentů se fond dlouhodobě snaží naplňovat vědecký i lidský odkaz prof. Jaroslava Heyrovského, prvního československého nositele Nobelovy ceny.

lsd