ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Praha se v roce 2011 stane světovým centrem zpracování signálů

The Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) sdružuje přes 350 000 elektroinženýrů a informatiků asi ve 150 zemích ve všech světadílech. IEEE vydává více než 100 titulů odborných periodik a knih (25 % světové produkce odborné literatury v elektrotechnice a informatice pochází z IEEE), pořádá konference a významně podporuje rozvoj oboru. Společnost pro zpracování signálu, IEEE Signal Processing Society, bude poprvé v Praze (v Kongresovém centru 22.–27. května 2011) pořádat 36. ročník hlavní vědecké konference International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing (ICASSP 2011).

12_1.jpg

ICASSP pokrývá rozmanitá témata od obecné teorie číslicového zpracování signálů, strojového učení, zpracování dat z mikrofonních a senzorových polí, videa, signálů v komunikacích a datových sítích, zpracování audia, řečových signálů a jazyka, analýzu biosignálů a obrazů až po programovou i hardwarovou implementaci těchto algoritmů. Diskutovaná témata zahrnují výzkumné i pedagogické otázky. Konference se obvykle účastní okolo 2000 význačných světových odborníků z akademické i komerční sféry.

Pořadatelství získala Praha na ICASSP 2007, které se konalo na Havaji. Praha by ráda navázala na předchozí úspěšné konference konané v Las Vegas (2008), v Taipei (2009) a v Dallasu (2010).

V čele mezinárodního organizačního výboru jsou tři předsedové: Petr Tichavský (ÚTIA AV ČR, Praha), Honza Černocký (VUT v Brně) a Aleš Procházka (VŠCHT Praha). Konferenci organizačně zajišťuje společnost GUARANT International. Více informací naleznete na http://www.icassp2011.com/.

PETR TICHAVSKÝ,
Ústav teorie informace a automatizace AV ČR, v. v. i.