ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2008  > březen  > Obálka

NOVÉ KNIHY

Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku Obrázek k článku 

TAJEMSTVÍ OLGY ČECHOVÉ
Byla Hitlerova oblíbená herečka ruskou špiónkou?

Životní peripetie známé herečky, která v německých filmech poutala pozornost nacistických pohlavárů, se do centra pozornosti dostaly poté, co se pootevřely archivy sovětských bezpečnostních složek. Kým vlastně byla Olga Čechová? Vynikající umělkyní, či agentkou ve službách KGB?
Beevor, A., edice Historie, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

O VZNIKU DRUHŮ PŘÍRODNÍM VÝBĚREM
Názory, které ve své práci Darwin předložil tehdejší konzervativní veřejnosti a vědecké obci, byly považovány za kacířství. Autor popsal fenomén vzniku a vývoje různých druhů ze společného předka a tím argumentoval proti tehdy samozřejmému názoru, že všechny živé organizmy byly stvořeny Bohem v podobě, jak je známe dnes.
Darwin, Ch., edice Europa, Academia, Praha 2007. Vydání 2.

PROČ LIDÉ PLÁČOU PŘED OBRAZY
Přístup lidí k umění se v různých historických obdobích proměňoval. Autor zjišťoval, jakou roli hrají emoce v dnešní době nejen v chápání umění, ale i v mezilidských vztazích. Snažil se také odhalit a klasifikovat vlastnosti, na jejichž základě vyvolávají určitá malířská díla u lidí citové pohnutí.
Elkins, J., Academia, Praha 2007. Vydání 1.

ISLÁM V SRDCI EVROPY
Česká republika tvoří prostor, který byl v průběhu dějin jen velice slabě ovlivněn islámem. Je tedy v Evropě určitou raritou. V dnešní multikulturní demokratické Evropě však musíme být připraveni na reálný styk s islámem a muslimskými občany, a je tedy potřebné se s jeho principy blíže seznámit.
Mendel, M., Ostřanský, B., Rataj, T., Academia, Praha 2007. Vydání 1.

ÚVOD DO EVOLUČNÍ BIOLOGIE
Držitel ceny Magnesia litera za rok 2006 přichází již s druhou publikací věnovanou studiu procesu biologické evoluce a jeho mechanismů. Kapitoly této knihy se věnují například přirozenému výběru, pohlavnímu výběru či evoluci pohlavního rozmnožování. Kniha je určena nejen studentům Přírodovědecké fakulty UK, kde autor přednáší, ale i veřejnosti.
Flegr, J., edice Galileo, Academia, Praha 2007. Vydání 1.

FERDINAND PORSCHE
Průkopník a jeho svět

Životopis významného německého konstruktéra a průmyslníka, zakladatele slavné automobilové značky a geniálního technického tvůrce Ferdinanda Porsche zaujme nejen jako téma historické, ale i jako zajímavý příspěvek k dějinám techniky.
Osteroth, R., Academia, Praha 2007. Vydání 1.