ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > únor  > Popularizace

S koncem světa nepočítejte

Podle odborníků z České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR totiž lidstvo žádná z předpovídaných katastrof na konci letošního roku neohrozí. Na nesmysly spojené s apokalypsou, která má připadnout na 21. prosince 2012, upozornili astronomové na setkání s novináři v budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze 18. ledna 2012.

22_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Informace uvedli na pravou míru mj. Pavel Suchan a Jan Vondrák z České astronomické společnosti. Na fotografii z tiskové konference se nachází „Mayský kalendář“ ze satirické upoutávky na chystaný pořad brněnského planetária.


Astrofyzik Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR uvedl, že je na pováženou uspořádat kvůli tak pokleslému tématu tiskovou konferenci: „Je to důkaz, že je ohrožena schopnost lidí zpracovávat informace logickým uvažováním. Zavádějící informace rozšiřují i jinak seriózní média.“ Jiří Grygar dále zmínil práce, které předpovídaly konec světa. Blamáž zasáhla i uznávané vědce, když v 70. letech astrofyzici John Gribbin a Stephen Plagemann publikovali knihu, v níž ohlásili konec světa na 10. března 1982 v důsledku roztržení zemského pláště a vlny zemětřesení. Apokalypsa se překvapivě nekonala, ale na prodeji knih autoři vydělali – a to dokonce dvakrát, když vydali knihu druhou, v níž proroctví poupravili a tvrdili, že k jevu došlo již v roce 1980. „Jen za posledních 12 let selhalo 50 různých proroctví. Nikomu se nic nestalo, ale někteří dále ve svých nesmyslech pokračují,“ poznamenal uznávaný popularizátor vědy Jiří Grygar.

22_2.jpg
Smyslem soutěže o nejlepší kreslený či psaný vtip je ukázat, že se konce světa nejen nebojíme, ale že na něj nevěříme.

Soudný den je často dáván do souvislosti s koncem mayského kalendáře, jehož studiu se věnoval předseda ČAS Jan Vondrák. Uvedl, že bychom neměli matematické schopnosti Mayů přeceňovat. Výpočty, které se řídí souvztažnostmi mayského a juliánského kalendáře, se u různých autorů liší i o několik století. Propočty, jež za konec kalendáře stanovily prosinec, považuje Jan Vondrák za zavádějící. Mnohem přesnější je propočet Vladimíra a Bohumila Böhmových, kteří konec mayský kalendář stanovili na 14. prosince 2116. Neznamená to ovšem, že konec světa nastane. Mayský kalendář žádnou takovou předpověď ani neobsahuje.

22_3.jpg  22_3.jpg

ČAS připravila ke „konci světa“ webové stránky http://www.astro.cz/rady/2012/, na které zavítalo již přes 30 tisíc návštěvníků. „Rádi bychom si z konce světa udělali nejen legraci, ale především na pravou míru uvedli smyšlenky, jež se tématu týkají. Očekávání bude v některých společnostech doprovázet davová hysterie a deprese. Podaří-li se narovnat jednu dětskou duši či zachránit lidský život, budeme s výsledky iniciativy spokojeni,“ vyzdvihl místopředseda a tiskový tajemník ČAS Pavel Suchan. Další aktivitou ČAS je soutěž o nejlepší kreslený či psaný vtip k tématu konce světa v roce 2012 a (nebo) mayského kalendáře. Soutěžní práce lze zasílat na info@astro.cz do 20. prosince 2012. Jednotlivé příspěvky bude ČAS průběžně zveřejňovat na webových stránkách. Ačkoli vítěze nečeká peněžní odměna, zkrátka nepřijdou: výherci získají balíček věcných odměn a na jaře roku 2013 – bezpečně dlouho po „konci světa“ – pro ně ASÚ AV ČR chystá prohlídku ondřejovské observatoře.

22_3.jpg  22_3.jpg

Mediálně úspěšnému fenoménu 2012 se hodlá věnovat i Hvězdárna a planetárium Brno. Multivizuální show Zpráva o konci světa pro děti od 10 let představil ředitel Jiří Dušek: „Představení nejdříve s nadsázkou oglosuje novodobá proroctví vzbuzující bezdůvodný strach. Poté se ale dozvíme, že rostliny a živočichové na naší planetě skutečně hrají loterii o přežití. Netřeba se však bát. Závěr bude více než překvapivý a svým způsobem i optimistický.“
Program chystá i pražská Štefánikova hvězdárna, která od května 2012 uvede „scénickou apokalypsu“. Audiovizuální představení má v úmyslu přiblížit některé jevy (sluneční erupce, srážka Země s kometou či asteroidem, „seřazení planet“ atd.), jež se s koncem světa dávají do souvislosti.
Přežijeme-li letošní prosinec, čeká nás další konec světa o půl roku později, říká s nadsázkou sluneční fyzik z ASÚ AV ČR a Astronomického ústavu UK dr. Michal Švanda. Maximum sluneční činnosti totiž připadne na jaro 2013. Ohrozí nás tedy Slunce půl roku po ohlášeném konci světa? Odborníci konstatují, že ne více než kdy jindy. Jedinou oblastí sluneční aktivity, která dokáže ovlivnit život na Zemi, jsou sluneční erupce, kdy se v průběhu několika minut může uvolnit až 1025 joulů energie. Vliv plazmových oblaků putujících meziplanetárním prostorem je však díky magnetosféře zanedbatelný. Nastat ovšem mohou vlivy sekundární, jako je polární záře.

LUDĚK SVOBODA a MARKÉTA PAVLÍKOVÁ