ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > duben  > Úvodník

Dubnové čtení

05_1.jpg
Foto: Matej Dolinay, Archiv ÚBO AV ČR
Ačkoli netopýr velkouchý na snímku vypadá, jako by se bránil čištění zubů, ve skutečnosti mu vědci z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR setřeli z povrchu křídla plíseň Pseudogymnoascus destructans, jejíž množství na kartáčku ukazuje rozsah povrchové kolonizace.


Vítejte v aprílovém měsíci, v němž vám například už neuvěřitelných 18 let přinášíme ohlédnutí za oblíbenou mezinárodní popularizační aktivitou neurovědců, kterou pořádají pod tradičním názvem Týden mozku. Letos se na našich stránkách pokusíme napravit a rozšířit všeobecné povědomí o gliových buňkách. Nanejvýš aktuálním tématem jsou také gravitační vlny, jejichž existenci se po sto letech pátrání podařilo vědcům letos definitivně potvrdit. Odpověď na zajímavou otázku, jaký ekonomický dopad na lidi má plísňová choroba známá jako syndrom bílého nosu u netopýrů. V tomto čísle konečně vyhovíme všem, kdo se ptali na slibovaný rozhovor s americkým chemikem českého původu prof. Jiřím Janatou, který mj. prozradí, co ho trápí na současném přístupu k vědě a na čem nyní pracuje.
A půjdete-li na Národní, nezapomeňte v Galerii Věda a umění navštívit výstavu shrnující vědecký přínos Akademie věd k výzkumu středověku, která nese název Sedm věží. Karel IV. pohledem akademiků (1316–2016).
Příjemné jaro při čtení Akademického bulletinu i jeho internetové verze přeje za celou redakci

MARINA HUŽVÁROVÁ