ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Ceny SVU 2015

svu_2015_01.jpg
Foto: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Zleva: Radoslav Kvapil, Marcel Grün, Alena Morávková, Petr Piťha, Jaroslav Malina, Eduard Zvěřina, Dagmar Pecková, Miroslav Verner; za Emu Srncovou a Ivu Janžurovou převzali cenu hosté.

Pražská skupina Společnosti pro vědy a umění uděluje každoročně na jaře ve spolupráci se Stálou komisí Senátu PČR pro krajany žijící v zahraničí ocenění význačným osobnostem české kultury a vědy. Letošní ceremoniál v tradičním dějišti, Rytířském sále Valdštejnského paláce na Malé Straně, se uskutečnil 28. května 2015 za účasti senátorů Jaromíra Jermáře a Karla Kühnla. Předsedkyně Pražské skupiny prof. Alena Morávková vyznamenala devět osobností, které reprezentují nejrůznější kulturní a vědecké obory – egyptologa prof. Miroslava Vernera, lékaře prof. Eduarda Zvěřinu, českého katolického kněze, bohemistu, lingvistu a pedagoga prof. Petra Piťhu, astronoma Ing. Marcela Grüna, politika, sociologa a prog­nostika doc. Fedora Gála, scénografa prof. Jaroslava Malinu, herečku Ivu Janžurovou, operní pěvkyni Dagmar Peckovou a výtvarnici Emu Srncovou.

Společnost pro vědy a umění vznikla v padesátých letech minulého století ve Spojených státech amerických; v dalších letech se rozšířila do celého světa a dodnes funguje na československém principu. Jedenkrát za dva roky se její členové scházejí na kongresech, které se po návratu demokracie konají také v Česku a na Slovensku.

lsd