ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

IBWS 2015

Tak trochu praktičtější astronomie

Je tomu již 12 let, co se ze skromného setkání studentů z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově stala tradiční konference s mezinárodní účastí. INTEGRAL & BART Workshop (IBWS 2015) se zpočátku jako hlavním tématem zabýval pozorováním gamma záblesků vesmírnou družicí Evropské kosmické agentury INTEGRAL, jejichž optické protějšky se snažil na Zemi detekovat robotický dalekohled BART. Zaměření se v astronomii ukázalo jako aktuální, a tak letos v Karlových Varech prezentovalo své příspěvky na 40 inženýrů, vědců a studentů z České republiky, Německa, Itálie, Maďarska a Španělska.

10_1.jpg
Foto: Archiv ASÚ AV ČR

Jednotlivá témata se mezitím rozšířila do mnohem většího záběru, který zahrnuje teoretické modelování zdrojů gamma záblesků i praktické naprogramování a sestavení funkčního nanosatelitu. Kosmické technologie a pozorování extrémních astronomických objektů jsou nyní obecným pojítkem výzkumných záměrů účastníků konference, které se dají zhruba rozdělit do tří sekcí – technologický vývoj malých nanosatelitů a obří rentgenové družice Athena, teoretický výzkum gamma záblesků a objektů rentgenové astronomie a rovněž původní smysl workshopu: vývoj rychlých autonomních robotických dalekohledů.

Zázemí pro konferenci opět zajistila krajská knihovna v Karlových Varech; a i když někteří účastníci jezdí pravidelně, díky krásám karlovarské promenády si na jednotvárnost rozhodně nestěžují. I letos se organizátoři snažili vědcům a inženýrům zpestřit jednotvárnost přednášek návštěvou netradičního místa, jímž se tentokrát stal historický pivovar v Chodové Plané; výběr místa si pochvalovali především vědci a studenti z Německa. Jelikož se na pořádání konference opět podílela karlovarská hvězdárna, pamatovalo se i na popularizační přednášku Temná síla vesmíru pro veřejnost, jíž se ujal dr. Martin Topinka z Astronomického ústavu AV ČR. Za českou stranu na akci vedle ASÚ AV ČR participovalo České vysoké učení technické v Praze; za německou se k tradičnímu organizátorovi, observatoři z Bambergu, přidala univerzita z Würzburgu, která v létě hostí několik účastníků workshopu na letní škole kosmických technologií.
Všech pět dní mezi 20. a 24. dubnem se neslo v příjemné atmosféře, kterou spolutvořily nejen takové kapacity v oboru, jakými jsou prof. Jörn Wilms, doc. René Hudec či prof. Riccardo Giovannelli, ale především studenti vysokých škol.
Podrobnější informace o konferenci naleznete na www.ibws.cz.

MARTIN BLAŽEK,
Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze