ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2015  > červ-srp  > Obálka

Světlo je život

03_1_resize.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Pavel Zemánek (vlevo) s moderátorem Václavem Žmolíkem

Stejnojmenná výstava, kterou návštěvníci zhlédli v budově AV ČR na Národní třídě v Praze jako součást Mezinárodního roku světla, představila roli světla a světelných technologií v každodenním životě i při vědeckém bádání. Koordinátor výstavy prof. Pavel Zemánek z Ústavu přístrojové techniky AV ČR mj. připomněl fotosyntézu, proces využívající sluneční záření k tvorbě kyslíku, a vysvětlil, proč lidský zrak na rozdíl od jiných příslušníků živočišné říše preferuje vlnové délky 390 až 790 nm.

03_1_resize.JPG

Výstava představila na kreativních mezinárodních posterech pozoruhodné světelné úkazy a prostřednictvím videa dovolila nahlédnout i do srdce superlaseru. V improvizované observatoři viděli návštěvníci s trochou fantazie profesionálním dalekohledem planetu Saturn, aniž by opustili Akademii věd, a dozvěděli se, co je světelné znečištění. Z exponátů jistě zaujala mj. obrazovka s technologií Ambilight, jež dokáže přenést obraz i na stěnu.

03_1_resize.JPG

Expozici připravily Středisko společných činností, Ústav přístro­jové techniky, projekty HiLASE a ELI Beamlines a Astronomický ústav AV ČR.

03_1_resize.JPG

red