ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > prosinec  > Knihy

Nové knihy

22_1.jpg

V SOUŘADNICÍCH MNOHOSTI
Česká literatura první dekády jednadvacátého století v souvislostech a interpretacích
Svazek navazuje na publikaci V souřadnicích volnosti. Česká literatura devadesátých let dvacátého století v interpretacích, kterou připravil Ústav pro českou literaturu AV ČR a vydalo Nakladatelství Academia v roce 2008. Vedle souhrnných analýz literárního života a nejdůležitějších tendencí a proměn tvorby na počátku nového milénia zahrnuje také interpretace téměř stovky vybraných děl od předních odborníků na současnou českou literaturu. Čtenáři tak nabízí souhrn základních informací, ale i sérii individuálních pohledů na básnické, prozaické a dramatické texty, které v uplynulém desetiletí zanechaly svou stopu v české literatuře.
Alena Fialová, edice: Literární řada, Academia, Praha 2014

22_2.jpg

PŘÍBĚHY O HRDÉ POKOŘE
Aristokracie českých zemí v době baroka
Jak žila barokní společnost, především elitní šlechta činná ve státních službách, na přelomu 17. a 18. století? Autorka představuje ve svých příbězích typické kariérní modely doby, hledá odpovědi na otázku, jakým způsobem a jakými prostředky se české pobělohorské nobilitě podařilo pevně se začlenit do nadnárodního společenství císařského dvora i celé habsburské monarchie, a objasňuje, jaký vliv měl tento integrační proces zpětně na sociální, hospodářské a kulturní strategie šlechtických rodů. Sedm životních příběhů šlechticů a šlechtičen autorka rekonstruovala za pomoci dosud nevytěžených historických pramenů, zejména korespondence.
Petra Vokáčová, edice: Historie, Academia 2014

22_3.jpg

TEN, KTERÝ BYL
Vladimír Macura mezi literaturou, vědou a hrou
Vladimír Macura (1945–1999) nepochybně patří k nejvýraznějším a nejinspirativnějším osobnostem české literární vědy. Byl však také výrazným spisovatelem a pozoruhodným člověkem. Tato monografie se soustředí na vykreslení jeho literárních snah od juvenilní básnické tvorby v časech ostravského mládí přes léta studentská až po dobu, kdy se stal uznávaným sémiotikem a spisovatelem. Analyzuje ty Macurovy odborné publikace, které zásadně proměnily naše vnímání českého národního obrození, případně přesvědčivě pojmenovaly a vyložily kulturu socialistickou, a věnuje se také vývojovým proměnám jeho díla prozaického. Cílem je zachytit celoživotní jednotu postoje a tvorby, ono zvláštní macurovské propojování seriózní literární a vědecké práce se smyslem pro hru a mystifikaci chápanou jako akt kreativní semiózy, jenž má schopnost vytvářet a měnit svět kolem nás.
Monografie je prvním svazkem připravovaných Spisů Vladimíra Macury, které v úplnosti představí jednu z nejvýraznějších a nejinspirativnějších osobností české a evropské literární vědy, jejíž dílo u nás dosud vycházelo jen sporadicky.
Pavel Janoušek, edice: Mimo – humanitní vědy, Academia 2014

22_4.jpg

POUČENI Z KRIZOVÉHO VÝVOJE
Poválečná česká společnost
v reflexi normalizační prózy

Čím se zabývala normalizační angažovaná próza? Jaká díla psali spisovatelé, kteří vycházeli vstříc dobovým ideologickým požadavkům a vytvářeli obraz minulosti, jenž měl legitimizovat komunistický režim? Kniha analyzuje normalizační prozaickou produkci s tématem dějin a zároveň připomíná souvislosti umělecké literatury a propagandy, filmu a televize i podoby normalizační literární kritiky. Jádrem práce je zachycení poválečných dějin a zvláště obrazu let 1945, 1948 a 1968 tak, jak je přinášela normalizační díla, a dále ideologická typologie postav a způsobů, jakým byly v této literatuře klasifikovány společenské vrstvy a třídy: dělníci, rolníci, buržoazie, inteligence či umělci.
Alena Fialová, edice: Šťastné zítřky, Academia 2014

22_5.jpg

DĚJINY NOVÉ MODERNY. LOMY VERTIKÁL
Česká literatura v letech 1924–1934

Zajímají vás alternativní dějiny české literatury? Tato kniha navazuje na Dějiny nové moderny. Česká literatura v letech 1905–1923 téhož autorského týmu. Obsahuje stejně přehlednou Plochu času i Mapu polí literárního a kulturního dění dané periody. Kniha zasazuje literární dění do domácího i světového kontextu, analyzuje pohyb a kontradikce dobového diskurzivního vlnění z hlediska dominantních dobových metafor, které na sebe strhávaly pozornost ve veřejném prostoru a utvářely řeč a imaginaci doby. Bohatý obrazový doprovod dokumentuje jak knižní produkci sledovaného období, tak dobové výtvarné přístupy ke knižní obálce.
Vladimír Papoušek a kolektiv, edice: Mimo – humanitní vědy, Academia 2014

22_7.jpg

PRAHA AVANTGARDNÍ
Literární průvodce metropolí 1918–1938

Literární průvodce provede čtenáře českou metropolí dvacátých a třicátých let, kdy Prahou zněl jazz a noc prosvěcovaly neony. Zavede je do míst, kde byl založen Devětsil, do kaváren a barů, kde se scházeli básníci a prozaici s teoretiky, výtvarníky i architekty. Před čtenáři se otevřou dveře redakcí časopisů a nakladatelství, výstavní sály i ateliéry umělců. Nahlédnou do již zaniklých divadelních sálů, v nichž hrálo Osvobozené divadlo. S nočními chodci budou přechá-zet po mostech přes Vltavu a se svítáním se těšit zelení parků uprostřed městské šedi. Neminou ani město choromyslných, pankráckou věznici či říční lázně na Zbraslavi. Výklad je vždy doplněn mikrosondou spojenou s literární osobností, událostí či dílem. Každé heslo doplňují citáty z pamětí, korespondence a literární ukázky. Součástí hesla je i dobová či současná fotografie místa, reprodukce výtvarných děl, knižních obálek, ilustrací, karikatur, dobových reklam. Knížku doprovází plán Prahy a návrh tematických vycházek.
Kateřina Piorecká, Karel Piorecký, edice: Průvodce, Academia 2014

22_6.jpg

STOLETÍ FYZIKÁLNÍCH OBJEVŮ
Zajímá vás, jaký měly fyzikální objevy dvacátého století vliv na rozvoj technických oborů, na pokrok v tradičních přírodních vědách i vědách hybridních, na rozmach lékařské diagnostiky či na náš dnešní každodenní život? Tyto otázky a mnohé další zodpoví kniha Století fyzikálních objevů, navazující na autorovy monografie Od Thaléta k Newtonovi a Fyzikové ve službách průmyslové revoluce. Kniha nabízí jak chronologický přehled fyzikálních objevů, tak osudy a díla přírodovědců, kteří se nejvíce zasloužili o vědecko--technický pokrok.
Ivo Kraus, edice: Galileo, Academia 2014

22_8.jpg

ČAS PRO SVĚTLO
Rozhovor s význačnou českou fyzioložkou a biochemičkou, bývalou předsedkyní AV ČR, České učené společnosti, České komise při UNESCO prof. Helenou Illnerovou zasvěceně vede její profesní kolega prof. Pavel Kovář. Mapuje její život od rodinného zázemí a osobnostního formování po vědecké a veřejné působení. Dotýká se nejen otázek spojených s vědou a vzděláním v naší společnosti, ale také otázek hodnot, výchovy, úcty k tradici. Rozhovor je svědectvím o nevšední síle a charakteru osobnosti, která přes řadu obtíží prožila naplněný a úspěšný lidský a pracovní život. Stala se mezinárodně uznávanou vědkyní, aniž by si zadala s komunistickým režimem či rezignovala na mateřství a rodinný život. Tvůrčí potenciál věnovala jak odborné práci, za kterou sklidila nejvyšší ocenění, tak péči o mládež v turistickém oddíle, který založila, a dnes ho věnuje mj. dobrovolné pomoci sociálně ohroženým dětem. Odborná témata, jimiž se zabývala, jsou v rozhovoru pojednána srozumitelným způsobem, aby čtenáře vtáhla do dobrodružství vědeckého výzkumu a zároveň ho neustále reflektovala s ohledem na společenské a politické problémy, otázky etiky a morální integrity vědce a člověka vůbec, současné problémy výchovy, vzdělanosti a podporu vědy i obecně vnitřní morální a duchovní kvality člověka v širokém slova smyslu. Moudrost a laskavost, která z rozhovoru vychází, je inspirací pro všechny, kteří vnímají vlastní odpovědnost za svět a společnost, v níž žijí.
Kovář, Pavel; Illnerová, Helena, Portál 2014