ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > červen  > Obálka

Ceny Živy 2013

Ceny_Zivy_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Za účasti vrcholných představitelů Akademie věd včetně předsedy prof. Jiřího Drahoše, někdejší předsedkyně prof. Heleny Illnerové i dalších významných osobností české vědy a vzdělanosti byly 13. května 2014 ve vile Lanna předány tradiční ceny našeho nejstaršího přírodovědeckého časopisu. V pěti kategoriích převzalo ceny 19 autorů nejlepších článků uplynulého roku.

Ceny_Zivy_1.jpg
Helena Illnerová předala ocenění autorkám nejlepších článků ve věkové kategorii 26–30 let Evě Kozubíkové-Balcarové, Aleně Krejčí a Věře Slaninové.

Purkyňovu cenu za popularizaci biologických věd ve věkové kategorii nad 30 let obdrželi Václav Mahelka (O původu a hybridizaci polyploidních pýrů – na stopě netušených předků4/2013) a Martin Flajšhans a Petr Ráb (Polyploidie u ryb6/2013). Cenu pro autora nejlepšího článku ve věkové kategorii 26–30 let získaly Věra Slaninová a Alena Krejčí (Rakovinná buňka a změny jejího metabolismu: cesta k přežití i nástroj k destrukci 5/2013) a Eva Kozubíková-Balcarová (Biologické invaze a paraziti – příběh raků a račího moru1/2013). Ocenění pro autora nejlepšího článku ve věkové kategorii do 25 let obdržel Pavel Pecháček (Žluťásek řešetlákový a plasticita ultrafialových signálů v závislosti na prostředí2/2013). Zvláštní ocenění patří Jiřímu Brabcovi (Hoře, hořce, hořečky I. až III. – 2, 4 a 5/2013). Cenu Antonína Friče pro osobnost, jež autorsky, organizačně nebo popularizačně přispěla k rozvoji časopisu, nebo pro kolektiv autorů za mimořádný počin z hlediska obsahu Živy si vysloužil tematický blok článků o dlouhodobém výzkumu na Šumavě (5/2013) autorů Ivany Bufkové, Vojtěcha Čady, Petra Doležala, Magdy Edwards Jonášové, Josefa Fanty, Jakuba Hrušky, Pavla Kindlmanna, Zdenky Křenové, Karla Matějky, Karla Pracha, Pavla Šustra a dalších spoluautorů.

Ceny_Zivy_1.jpg
Náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský gratuluje Josefu Fantovi k ceně Antonína Friče.

srd