ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > prosinec  > Ocenění

K poctě profesora Zahradníka

17_1.jpgNedávné životní jubileum čestného předsedy AV ČR prof. Rudolfa Zahradníka podtrhly dva slavnostní akty – 5. listopadu 2013 převzal ve vile Lanna čestnou oborovou medaili Jaroslava Heyrovského za zásluhy v chemických vědách a jen o několik dnů dříve uspořádala Berlínsko-brandenburská Akademie věd společně s AV ČR mimořádné sympozium k poctě profesorů Rudolfa Zahradníka a současného prezidenta Humboldtovy nadace Helmuta Schwarze. Sympozia a navazující slavnostní večeře se zúčastnila i německá kancléřka Angela Merkelová.
Na projevy předsedů obou institucí, prof. Güntera Stocka a prof. Jiřího Drahoše, navázalo společné laudatio na oba jubilanty v podání prof. Joachima Sauera z berlínské Humboldtovy univerzity. Následně zazněly přednášky k poctě jubilantů – první na téma využití kvantové chemie pro zvýšení účinnosti solárních článků proslovil prof. Josef Michl z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, druhou Od atomů ke komplexitě laureát Nobelovy ceny za chemii za rok 2007 prof. Gerhard Ertl z berlínského Ústavu Fritze Habera Společnosti Maxe Plancka. Představitelé pořádajících institucí se s laureáty, přednášejícími a dalšími vzácnými hosty následně zúčastnili společné večeře, během níž kancléřka A. Merkelová ve velmi osobním projevu zdůraznila odborné i lidské kvality prof. Zahradníka. S dojetím rovněž vzpomenula takřka rodinnou péči, které se jí od manželů Zahradníkových dostalo v 80. letech během jejích pražských pobytů v tehdejším Ústavu fyzikální chemie ČSAV. Mimořádnou akci uzavřela soukromá návštěva manželů Zahradníkových v úřadu kancléřky A Merkelové.
red
 
17_2.jpg
Foto: Archiv Jiřího Drahoše
Zleva: Jiří Drahoš, manželé Schwarzovi, Angela Merkelová, manželé Zahradníkovi, Joachim Sauer (manžel Angely Merkelové) a prof. Stock, prezident BB AV