ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > květen  > Obálka

SCIAP 2015 – vítězné projekty

02_1.jpg
Foto: Archiv SCIAP

Již pátý ročník soutěžní přehlídky popularizace vědy SCIAP vyvrcholil ve vile Lanna 13. dubna 2016 předáním cen 22 vítězům. Tentokrát organizátor soutěže, Středisko společných činností AV ČR, obdržel rekordních 85 přihlášek od 39 institucí. Mezi vítěze sedmi soutěžních kategorií (tři nejlepší místa v každé kategorii) bylo rozděleno 21 cen. Letošní ročník obohatily dvě novinky: přibyla nová kategorie a byla vyhlášena Speciální cena poroty.

V kategorii Expozice/výstava se nejvýše umístila Hvězdárna a planetárium Brno s projektem Přírodovědné kognitorium – vědecká stezka. V kategorii Periodikum/publikace získala nejvyšší počet bodů Přírodovědecká fakulta UK za Magazín Přírodovědci.cz. Společnost Seznam.cz se s příspěvkem PokusiQ umístila na prvním místě ve dvou kategoriích: Audio/video/film a Internet/online. První příčku v kategorii Den otevřených dveří/workshop/exkurze/přednáška obsadilo SSČ AV ČR s Týdnem vědy a techniky 2015; vítězství festivalu je však vítězstvím více než stovky zúčastněných institucí – pracovišť AV ČR a dalších organizací. V kategorii Nový počin se nejvýše umístil Flašinet deskové tektoniky Geofyzikálního ústavu AV ČR. V kategorii Ostatní uspěla Univerzita Palackého v Olomouci za 50. ročník festivalu dokumentárních filmů AFO. Speciální cenu poroty převzal Ústav pro jazyk český AV ČR za Uzlíky na jazyku.

Příspěvky hodnotila čtrnáctičlenná komise odborníků z různých oblastí. Hodnocení podléhalo čtyřem kritériím a každý příspěvek mohl získat až 100 bodů. Tři příspěvky s nejvyšším počtem bodů v každé kategorii získaly cenu SCIAP 2015. Mezi oceněnými byli zástupci univerzit, pracovišť AV ČR, science center, webových portálů i jednotlivců.
Ceny, které opět navrhla a vyrobila Uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov, předali společně s pamětními listy člen Akademické rady AV ČR prof. Pavel Janoušek a zástupci SSČ AV ČR: ředitel SSČ JUDr. Jiří Malý a ředitelka Divize vnějších vztahů PhDr. Kateřina Sobotková. Ceremoniálem provázel moderátor Václav Žmolík z Českého rozhlasu za hudebních vsuvek kytaristy Jaroslava Šindlera, pedagoga z Konzervatoře ­Jaroslava Ježka. Mezi hosty byli mj. místopředsedové AV ČR dr. Jan Šafanda a prof. Vladimír Mareček.

lsd