ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2016  > květen  > Obálka

Ceny Nakladatelství Academia 2015

Knihou roku Nakladatelství Academia za rok 2015 se stala publikace Martina Kuny a kolektivu autorů Archeologický atlas Čech. Na slavnostním vyhlášení osmého ročníku a čtvrtého ročníku Studentské soutěže 11. dubna 2016 předal Martinu Kunovi hlavní cenu v podobě křišťálové plastiky výtvarníka Jan Exnara předseda Akademie věd prof. Jiří Drahoš. Do soutěže se přihlásilo 56 publikací, o vítězích rozhodovala osmičlenná odborná porota v čele s prof. Ivo Krausem z Českého vysokého učení technického v Praze.

03_1.JPG
Fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

V kategorii původní vědecká nebo populárně-naučná práce zvítězila publikace V obecném zájmu (Michael Wögerbauer, Petr Píša, Petr Šámal, Pavel Janáček a kol.). Za překlad vědecké nebo populárně-naučné práce obdržel cenu Josef Lhotský (Jan Sapp Genesis). V kategorii slovník nebo encyklopedická publikace ocenila porota opět knihu Martina Kuny a kolektivu autorů Archeologický atlas Čech; táž publikace se stala i absolutním vítězem, protože od ní získala nejvyšší počet hlasů. Cenu za výtvarné zpracování obdržel Viktor Sýkora za titul Neviditelný lidský svět. Cena poroty byla udělena Julii Jančárkové za publikaci Ruská malba, kresba a grafika, kterou společně vydaly Arbor vitae v Řevnicích, Galerie výtvarného umění v Náchodě a Slovanský ústav AV ČR. Nejprodávanější knihou roku 2015 z produkce Academia se stala publikace Jiřího Padevěta Krvavé finále.

03_1.JPG

Ve čtvrtém ročníku Studentské soutěže, do které se přihlásilo 53 diplomových prací, vybírala porota ve třech kategoriích. Vítězkou kategorie Humanitní a společenské vědy se stala Daniela Poláková s prací Marie Kudeříková: Životnost mýtu a lidské zkušenosti. V kategorii Vědy o živé přírodě a chemické vědy uspěla Karolína Sezemská s titulem Názvosloví organických sloučenin. V oblasti Vědy o neživé přírodě porota vítěznou práci nevybrala. Dodejme, že vítězné práce vyjdou do jednoho roku knižně pod hlavičkou Nakladatelství Academia – obdobně jako laureátům předchozího třetího ročníku, kteří na ceremoniálu již vytištěné knihy obdrželi – publikaci Fragmentace krajiny ČR dopravními stavbami – vývoj, současný stav a priority územní ochrany převzal Vladimír Zýka, jehož práce zvítězila v kategorii Vědy o neživé přírodě. Ivetě Škrabalové, vítězce kategorie Humanitní a společenské vědy, byla vydána kniha Jaroslav Šalda. Portrét titána tisku. V kategorii Vědy o živé přírodě a chemické vědy nebyla cena udělena.

lsd