ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2014  > listopad  > Obálka

Pamětní deska Matije Murka

02_1.JPG
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

V rámci oslav stého výročí slovenistiky na Univerzitě Karlově byla odhalena žulová pamětní deska, která na sídle Slovanského ústavu AV ČR ve Valentinské ulici připomíná významného evropského filologa původem ze Slovinska Matije Murka. Profesor Murko působil na univerzitách v Rakousku, Německu a od roku 1920 v Praze, kde se podílel na reorganizaci slavistického semináře na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a v letech 1931–1941 byl druhým předsedou Slovanského ústavu.

02_1.JPG
Zleva: ředitelka Slovanského ústavu AV ČR Helena Ullbrechtová, velvyslankyně ČR ve Slovinsku Věra Zemanová, předseda AV ČR Jiří Drahoš, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Slovinské republiky Karl Erjavec, David Blažek ze SLÚ AV ČR, zástupkyně Slovinské akademie věd Miami Urbec a velvyslankyně Slovinské republiky v ČR Smiljana Knez

02_1.JPG

Ani pošmourné počasí nevadilo 6. listopadu při ceremoniálu za účasti vedení AV ČR i zástupců Slovinské republiky. Zatímco předseda AV ČR Jiří Drahoš zdůraznil zejména Murkovy odborné kvality, jimiž by splnil rovněž kritéria současného evropského špičkového humanitního vědce, včetně vysokého počtu ohlasů, citací a interdisciplinarity, slovinský místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karl Erjavec připomněl také otisk Murkových krajanů – architekta Josipa Plečnika a skladatele Jacoba Galluse. (V této souvislosti jistě stojí za zmínku i česko-slovinské působení rodu Foerstrů – pozn. red.)

02_4.jpg
Velvyslankyně ČR ve Slovinsku Věra Zemanová s předsedou AV ČR Jiřím Drahošem

V hlavní budově FF UK, tedy nedaleko od Slovanského ústavu AV ČR, provázela oslavy výstava k významnému jubileu zdejší ­výuky slovinštiny.

HaM