ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > říjen  > Popularizace

Jste naše budoucnost, potřebujeme mladé lidi, jako jste vy!

Tak oslovila finalisty soutěže European Union Contest for Young Scientists (EUCYS) Patricia Reilly, jež zastupovala evropskou komisařku pro vědu a výzkum během vyhlášení vítězů v pražské Betlémské kapli 24. září 2013. Pořadatelství 25. ročníku klání vědeckého dorostu z celého světa se ve dnech 20.–25. září 2013 úspěšně zhostila Akademie věd ČR.

21_2.jpg
Všechna fota: Archiv EUCYS 2013
Národní týmy při zahájení soutěže na Křižíkově fontáně

Soutěž pro mladé vědce z nejrůznějších oborů pořádá Evropská unie už od roku 1989. Do letošního ročníku nastoupilo 126 soutěžících z 37 zemí světa, aby prokázali své znalosti a schopnosti v devíti disciplínách – biologii, chemii, informatice, inženýrství, životním prostředí, matematice, medicíně, fyzice a společenských vědách.
Už sama účast v takové mezinárodní soutěži je vlastně výhrou. A že z pestré škály oborů není snadné vybrat vítěze, glosoval i předseda Akademie věd Jiří Drahoš: „Nechtěl bych být v kůži porotců.“ Sám udělil Cenu předsedy za chemii, která putovala do Estonska sympatické Kristiin Resik za práci Polymer coating PolyE-323 for capillary electrophoresis of compound lipids. Ovšem nejvíc ho prý zaujala práce finského účastníka Perttu Aku Anttoniho Pölönena Music A’ Clock, která vyhrála nejen jednu z prvních cen, ale i cenu vedlejší. Student konzervatoře hrající na cello a klavír si pro svou hudební tvorbu vytvořil netradiční pomůcku – dvanáct půltónů v oktávě rozmístil na ciferník hodin. Pak přišel na to, že pomocí výsečí a dalších tvarů by mohl na ciferníku dospět k samým základům hudební nauky: „Zjistil jsem, že tato teorie je velice jednoduchá a účinná. Začal jsem k ní přidávat další prvky a rozvíjím ji už tři roky. Je to zcela nová hudební forma, nový způsob, jak vyučovat hudbě a jejím základům. Obyčejně se potřebujete roky učit základy a pak teprve je uplatňovat v praxi, zatímco tady můžete začít okamžitě hrát a myslím, že to opravdu funguje.“

21_1.jpg
Zdroj: www.eucys2013.cz
Perttu Aku Anttoniu Pölönen z Finska s projektem Music A´ Clock


EUCYS uděluje velké množství trofejí, kterými se podpoří co největší množství talentovaných dětí, i když pro běžného pozorovatele je téměř nemožné se v nich vyznat. V některých kategoriích porotci hodnotí konkrétní oblast výzkumu, v jiných vědecké projekty, ovšem mimo hlavních cen téměř všechna další čestná i zvláštní ocenění znamenají pro jejich držitele nabídku stáže na vybraném z prestižních vědeckých pracovišť či účast na nobelovském ceremoniálu ve Stockholmu. Finančně dotované hlavní ceny mají každá po třech vítězích (počet soutěžících osob je pochopitelně větší, protože týmy mohou být až tříčlenné).
Hostitelská země navíc může udělit svoje ceny. Estonsko vybojovalo Cenu předsedy Senátu PČR za sociální vědy díky Martinu Talvikovi s projektem Estonian High School Students’ Attitude Towards Global Problems and Change of Perception between 1991 and 2012 i již zmíněnou Cenu předsedy Akademie věd. Cena ministra školství, mládeže a tělovýchovy putovala přes oceán do USA talentovanému mladíkovi Zeyu Liu za projekt A Novel Modular Repulsive Type Hybrid Magnetic Bearing for FES Systems a Cena starosty Prahy 1 dokonce až na Nový Zéland Hannah Ng, která prezentovala studii Locus of the Focus.

21_4.jpg
Souběžně se na pražském Výstavišti představily vědecké instituce, mezi nimiž nechyběla ani Akademie věd ČR, jejíž Odbor projektů a grantů SSČ celou náročnou štafetu českého pořadatelství EUCYS zorganizoval.

Na dotaz, proč čeští studenti neobsadili žádná přední místa, předseda AV ČR odpověděl, že EUCYS je pouze jedna z řady soutěží, naši studenti často přivážejí významná ocenění ze zahraničí a je tedy dobře, když se na soutěžích neopakují stále stejné tváře, ba naopak se podpoří i další talenty.
Letošní čeští účastníci EUCYS se rekrutovali z vítězů 34. ročníku Celostátní přehlídky prací Středoškolské odborné činnosti, která se konala v červnu 2012 v Kutné Hoře. Patří mezi ně bývalé studentky Gymnázia Blovice Klára Nováková a její spolužačka Kateřina Fialová, které soutěžily s projektem Výskyt potočnic rodu Branchiobdella na raku kamenáči na Plzeňsku, dále pak Michal Vyvlečka tehdy ze SPŠ v Otrokovicích s projektem Určování parametrů extrasolárních systémů pomocí CCD fortometrie exoplanetárního trazitu a Lukáš Červenka z Gymnázia Frýdlant nad Ostravicí s prací Propojení optimalizačních programů s kvantově chemickými softwarovými balíky.

21_7.jpg
České účastnice EUCYS 2013 Klára Nováková a Kateřina Fialová

Ministr školství Dalibor Štys podotkl, že se v České republice ročně koná kolem 60 studentských soutěží tohoto typu a připočítají-li se i sportovní klání, je jich více než 150 s jeden a půl milionem studentů.
Na rozdíl od většiny soutěží, které jsou na domácí půdě pořádány spíše v komorním duchu, tato evropská má za úkol ostentativně a s pompou dát veřejnosti najevo, že existují mladé vědecké talenty, a podpořit celoevropský ráz této soutěže. K tomu sloužila i předcházející propagační kampaň Věda jede! s roztomilou grafikou v dopravních prostředích, doprovodný program na pražském Výstavišti, který navštívily školy i veřejnost, světelná show na Křižíkově fontáně při slavnostním zahájení, galavečer v Senátu PČR či lasery v rámci party v SaSaZu Baru.

21_7.jpg
Slavnostní vyhlášení vítězů se konalo v Betlémské kapli. Na snímku držitelé prvních cen: Frederick Turner z Velké Británie, irské studentky Ciara Judge, Emer Hickey a Sophie Healy-Thow a Fin Perttu Aku Anttoniu Pölönen s představiteli Evrpské komise

Během závěrečného ceremoniálu bylo předáno poselství příštímu pořadateli EUCYS, jímž se pro rok 2014 stala Varšava. Více informací o soutěži a jejím průběhu najdete na http://www.eucys2013.cz/.
MARINA HUŽVÁROVÁ,
GABRIELA ADÁMKOVÁ