ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > říjen  > Obálka

BIOCEV: stavba zahájena

01_1.jpg
Zleva: rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl, místopředseda AV ČR Vladimír Mareček, předseda vlády ČR v demisi Jiří Rusnok, senátorka a ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR Eva Syková, 1. místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace Miroslava Kopicová, ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát, ministr školství v demisi Dalibor Štys a starosta Vestce Tibor Švec

Za účasti politické reprezentace a vrcholných představitelů badatelských institucí v čele s předsedou Akademie věd prof. Jiřím Drahošem a rektorem Univerzity Karlovy prof. Václavem Hamplem se 7. října 2013 uskutečnilo poklepání základního kamene vědecko-výzkumného centra BIOCEV. Podle místopředsedy AV ČR prof. Vladimíra Marečka je spolupráce dvou hlavních aktérů ve vědě a výzkumu v Česku zárukou úspěšného vybudování biotechnologického institutu. „Navíc budoucí zapojení studentů poukazuje na propojení výzkumu a výuky, což je základní předpoklad kvalitního vzdělávacího systému,“ zdůraznil místopředseda AV ČR. V rámci ambiciózního projektu, v němž se spojila šestice ústavů Akademie věd ČR a dvě fakulty UK, se plánuje výstavba téměř 26 000 m2 nových laboratoří, v nichž se uplatní 600 kvalifikovaných odborníků – z toho 450 vědců včetně téměř dvou stovek studentů magisterských a doktorských programů. „BIOCEV je poslední stavbou z velkých infrastruktur v programu VaVpI. Zbylé projekty již svou činnost v nových budovách a se špičkovým vybavením zahájily. Centra nyní musíme maximálně využít pro vynikající výzkum i vzdělávání studentů. Věřím, že se BIOCEV této příležitosti chopí,“ uvedl ministr školství Dalibor Štys.
Ačkoli se BIOCEV teprve začíná stavět, MŠMT společně s Evropskou komisí umožnilo zahájit výzkum na mateřských institucích již před rokem. Jde o výzkumný program Funkční genomika, který se soustředí na odhalování příčin metabolických onemocnění, zkoumání vrozené ztráty sluchu či kardiovaskulárních dysfunkcí (viz AB 12/2012). V průběhu letošního léta započaly i zbylé čtyři programy: Buněčná biologie a virologie, Strukturní biologie a proteinové inženýrství, Biomateriály a tkáňové inženýrství a Vývoj léčebných a diagnostických postupů.

Biocev_zk_01.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg

Biocev_zk_01.jpg
lsd