ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2013  > duben  > Zprávy ze SAV

Zprávy ze SAV

23_1.jpg

 

• Slovenská akademie věd letos slaví 60. výročí vzniku. Její předseda Jaromír Pastorek začátkem roku uvedl, že ambicí SAV zůstává vyrovnat se podobným institucím, jako jsou Akademie věd České republiky nebo Maďarska a Polska, zapojit se do utváření vědní politiky a učinit ze SAV moderní výzkumnou instituci, s čímž souvisí i její transformace a restrukturalizace.
• Sněm Slovenské akademie věd zvolil 19. března 2013 nové patnáctičlenné předsednictvo na funkční období 2013–2017, které svou činnost zahájí v červnu 2013. Za první vědní oblast o neživé přírodě v předsednictvu zasednou Eva Majková, Ján Dusza, Karol Fröhlich, Juraj Lapin, Pavol Siman; za druhou vědní oblast o živé přírodě a chemických věd Daniela Ježová, Juraj Koppel, Jaromír Pastorek, Richard Imrich, Pavol Šajgalík; za třetí vědní oblast věd o společnosti a kultuře Miroslav Tibor Morovics, Dagmar Podmaková, Miroslav Londák, Juraj ­Marušiak a Dušan Gálik.
• V čele instituce stane znovu zvolený předseda Jaromír Pastorek, který vytyčil následující priority: dosahovat špičkových výsledků, transformovat SAV, stabilizovat vědu a zlepšit postavení slovenské vědy v žebříčcích výzkumných organizací ve střední Evropě.
• Slovenská akademie věd se zúčastnila komparativního sociálního průzkumu Evropská sociální sonda, který se opakuje každé dva roky a účastní se jej na 30 zemí. Průzkum poskytuje informace v oblastech, jako jsou například důvěryhodnost policie a soudů, etnická a náboženská identita, důvěra v parlament, politiky či politické strany, spokojenost s fungováním demokracie nebo se stavem ekonomiky. Místopředseda SAV pro III. vědní oblast ­Ľubomír Falťan uvedl, že se získané poznatky využívají v evropských zemích i ve Spojených státech amerických, a to většinou ve sféře hospodářské a politické. Průzkum rovněž odhaluje, jaké je po-stavení Slovenska v porovnání s Českou republikou. Je např. zajímavé, že Češi důvěřují státním orgánům více než Slováci. V oblasti vzdělávání jsou Slováci spokojeni asi z 50 %, zatímco nejspokojenější Finové z 80 % a naopak Řekové z 30 %.
• Přehled o výzkumu a aplikacích v oblasti makro­molekulární chemie na Slovensku i v České republice přináší každé dva roky česko-slovenská konference Polyméry. Příští, v pořadí již osmou konferenci uspořádá v roce 2014 Ústav makromolekulární chemie AV ČR.
srd