ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > prosinec  > Knihy

Píšu o všem, na co jsem si vzpomněl

26_1.jpg 
Fota: Luděk Svoboda, Akademický bulletin
Novinář Karel Pacner představil svou nejnovější knihu v Literární kavárně Academia.

Ke čtenářům se vydává kniha Život novináře respektovaného znalce vesmírné techniky i českých a československých historických událostí Karla Pacnera – autora čtyř desítek knih literatury faktu a poutavých článků, který již několik desítek let publikuje především v MF DNES (dříve Mladé frontě).
Většinu kapitol sepsal Karel Pacner již před lety spíše pro sebe a své blízké způsobem, jakým po celý život pracoval, tj. zapisoval si důležité prožitky okamžitě a později záznam doplňoval. Nechybí ani zážitky z dětství či pikantnosti o novinářských začátcích.
Karel Pacner zvládl složitosti přepisu vědeckého pohledu na daný problém ve čtivý a přitom odborně správný příběh. Během minulého režimu se také musel naučit chytře obcházet dogmatické příkazy komunistických nadřízených. Mnoho času věnoval především kosmickým letům, z nichž se po nástupu Sovětů stalo politikum. Jeho největší životní zážitek představuje účast na startu kosmického letu Apollo 11 v červenci 1969 na floridském mysu Canaveral. Po roce 1989 se autorsky věnoval české historii a na žádost České televize i špionáži.

26_1.jpg
Novinář a celoživotní přítel Karla Pacnera Jan Petránek

Vzpomínkovou knihu z edice Paměť Nakladatelství Academia vypravili na cestu první listopadový den za účasti významných osobností české vzdělanosti novinář Jan Petránek, šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský a šéfredaktor iDNES.cz Michal Hanák.
„Karel nikdy nelení podívat se na jakoukoli událost z nejrůznějších úhlů. Ti, co věří v Boha a ti, co ve vědu, se u jeho stolu nikdy nepohádají, nýbrž mohou hluboce debatovat, protože každá vědecká událost je pro něj především událostí lidské duše. Ať píše tvé pero vždycky tak dobře, respektive ať nikdy nevysychá toner tvé tiskárny,“ poblahopřál Karlu Pacnerovi jeho celoživotní přítel a „souznělec“ Jan Petránek.

lsd