ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > duben  > Knihy

Úspěch české moderní histografie

Dvousvazkový Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948–1967 Jiřího Knapíka (Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě) a Martina France (Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a Masarykův ústav a Archiv AV ČR) zvítězil ve čtvrtém ročníku Cen Nakladatelství Academia, jejichž předání se konalo 7. března 2012 v sídle Akademie věd na Národní třídě v Praze.

21_1.jpg
Obě fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Autoři vítězné publikace Jiří Knapík (vlevo) a Martin Franc

Prestižního setkání, na kterém Nakladatelství Academia každoročně prezentuje kvalitní odbornou literaturu, se zúčastnili vedle předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše také místopředseda AV ČR Jaroslav Pánek, předseda Ediční rady AV ČR Jiří Beneš, ředitel Střediska společných činností AV ČR Jiří Malý a další významní hosté.
Oceněná publikace, která nabízí poučený a zevrubný vhled do kulturního i každodenního života československé společnosti v období po nastolení vlády komunistické strany do doby těsně před „pražským jarem“, zvítězila v letošním ročníku knižních cen Magnesia Litera v kategorii literatura faktu.
Encyklopedicky koncipované dílo, které uspělo zároveň v kategorii vědecká nebo populárně-naučná publikace, sestává z několika částí. Obsahuje rozsáhlou studii, v níž autoři nastiňují hlavní trendy ve vývoji kulturního dění a formování socialistického životního stylu v tehdejším Československu. Kniha je vybavena tematicky uspořádaným soupisem hesel, slovníkovou částí, která tvoří jádro knihy a předkládá na 1300 hesel s odkazy na prameny a další literaturu a kolem 1000 hesel referenčních, a textovými přílohami, jež doplňují lexikální část. Jednotlivá hesla pokrývají nejen dobové kulturní instituce a akce, ale i rekvizity každodenního života (např. prací prostředky, periodický tisk, nealkoholické nápoje), legislativu upravující kulturní provoz společnosti apod. Jelikož má kniha nadčasový charakter, autoři očekávají, že se stane vyhledávaným pramenem pro poznání důležitého období československých dějin nejen pro akademickou obec, ale i pro učitele, studenty a laickou veřejnost.
Předseda Akademie věd Jiří Drahoš, který autorům – Jiřímu Knapíkovi a Martinu Francovi – předal sošky od pražské sochařky a malířky Veroniky Oleríny, uvedl, že letos byla konkurence mezi nominovanými knihami mimořádná: „Vítězná publikace pokrývá určité období mého života, tudíž jsem se při jejím čtení zajímal o některá hesla typu Míša, Fučíkův odznak apod. Musím říci, že čtení podobných hesel v člověku vzbuzuje jistou nostalgii. Na druhou stranu jsem ale pochopitelně rád, že ty časy již minuly.“
Devítičlennou porotu sestávající z odborníků z pracovišť Akademie věd a jednoho respektovaného novináře vedla tradičně ředitelka Ústavu experimentální botaniky AV ČR Eva Zažímalová, jež vyhlásila Cenu poroty. Letos ji získala monografie reflektující fenomén „rudolfínské alchymie“ v širším kulturním a historickém kontextu Alchymie a Rudolf II. Vladimíra Karpenka z Přírodovědecké fakulty UK a Iva Purše z Ústavu dějin umění AV ČR; publikaci vydalo nakladatelství Artefactum. Cenu za překlad vědecké nebo populárně-naučné práce získal Martin Hilský, v jehož překladu vyšlo v roce 2011 kompletní dílo Williama Shakespeara. Mimořádný nakladatelský počin si získal značnou přízeň čtenářů, díky nimž se stal nejprodávanější knihou Nakladatelství Academia (doposud bylo prodáno na 6000 výtisků). V kategorii slovník nebo encyklopedická publikace vyhodnotila porota jako nejlepší bedekr Londýn – Kulturně-historický průvodce od ­Martina Kováře, v němž cestovatelé naleznou desítky příběhů, jež jsou bytostnou součástí historie Londýna. Ucelené zpracování pozoruhodného tématu starých pražských kin Zaniklý svět stříbrných pláten – Po stopách pražských biografů Miroslava Čvančary a Jaroslava Čvančary obdrželo cenu za výtvarné zpracování publikace (Robin Brichta).

LUDĚK SVOBODA