ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > leden  > Popularizace

Mladí velvyslanci vědy a techniky

Americký astronaut Andrew Feustel poblahopřál prostřednictvím videokonference šestici žáků základních škol, kteří se díky vynikajícím studijním výsledkům a úspěchům v matematických či jiných olympiádách stali Mladými velvyslanci vědy a techniky (Junior Ambassadors of Science and Technology). Společná iniciativa Velvyslanectví USA v ČR, amerických firem a Akademie věd ČR, jejímž cílem je inspirovat mladé lidi ke studiu exaktních věd, vyvrcholila 13. prosince 2011 předáním jmenovacích listin.

21_1.jpg
Všechna fota: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Budoucím nadějím světové vědy – Petře Vokáčové (Hostivice), Marku Hanušovi (Ostrava-Hrabůvka), Petru Dvořáčkovi (Ostrava), Martinu Grůzovi (Hustopeče), Tomáši Galouskovi (Hustopeče) a Františku Fladungovi (Praha) – je v budově Akademie věd na Národní třídě v Praze předali zástupce velvyslance USA v ČR Joseph Pennington, americký kulturní atašé David Gainer, ředitel Amerického centra při Velvyslanectví USA v ČR Miroslav Konvalina a Jiří Beneš z Akademické rady AV ČR.
Jedinečný projekt vyhlásili v srpnu 2011 předseda Akademie věd Jiří Drahoš spolu s Andrewem Feustelem, který se také stal jeho garantem. „Úspěšní studenti se pod mentorským dohledem vědeckých pracovníků zapojí do vybraných firem, které se v Česku zabývají vědou a technikou. Získají příležitost navštívit Spojené státy, kde se podělí o zkušenosti a setkají se s pracovníky vědeckých a technických laboratoří a firem,“ objasnili při vyhlášení projektu Jiří Drahoš a Andrew Feustel.

21_1.jpg

Právě amerického astronauta, který se v květnu 2011 vydal společně se svým „parťákem“ Krtkem (více AB 9/2011) na misi k Mezinárodní kosmické stanici a jako letový specialista se podílel na montáži Alfa magnetického spektrometru, se mladí velvyslanci vědy díky telemostu do sídla NASA v americkém Houstonu ptali na jeho práci a životní zkušenosti, kde studoval a čemu se věnoval, než začal létat do kosmu, či jaké nejsilnější zážitky má z vesmírného prostoru. Andrewa Feustela pro změnu zajímalo, co žáci zažili při exkurzi na Akademii věd; mladí ambasadoři totiž ještě než si převzali ocenění, zavítali do Ústavu experimentální botaniky AV ČR, kde je provedl badatel a popularizátor Jan Kolář.

21_1.jpg

Podle Miroslava Konvaliny si americké firmy uvědomují, jak kvalitní je tradice české vědy a techniky. Slova ředitele Amerického centra potvrdil také zástupce velvyslance USA Joseph Pennington, a připomněl některé významné osobnosti české vědy – nositele Nobelovy ceny za polarografii Jaroslava Heyrovského, vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterleho, objevitele léků proti viru HIV Antonína Holého či kardiologa Petra Widimského. „Věříme, že talentované děti z Česka budou jednou v této tradici pokračovat a že se některé z nich stanou úspěšnými vědci, kteří nám napomohou lépe porozumět světu.“
A co šestici nadaných žáků čeká nyní? Americké firmy (Ingersoll Rand Czech Republic, CTS Czech Republic, Emerson Process Management, Hill’s Pet Nutrition Manufacturing a CA Technologies), jež žáky ve spolupráci s vedením jejich základních škol na Mladé velvyslance vědy a techniky nominovaly, je coby potenciální zaměstnance v nejbližší době seznámí se svou činností a oblastmi výzkumu.

LUDĚK SVOBODA