ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2012  > leden  > Ocenění

Nušlova cena 2011

19_1.jpg
Foto: Stanislava Kyselová, Akademický bulletin
Jiří Grygar (vlevo) přebírá cenu od Jana Vondráka (zády) a Luboše Perka (vpravo).

Astrofyzik a výrazná postava popularizace astronomie RNDr. Jiří Grygar, CSc., z Fyzikálního ústavu AV ČR převzal 8. prosince 2011 Nušlovu cenu, jež nese jméno prvního ředitele hvězdárny v Ondřejově a dlouholetého předsedy České astronomické společnosti Františka Nušla (1867–1951). Ocenění za mimořádné zásluhy o rozvoj astronomie mu předali předseda ČAS Jan Vondrák a emeritní předseda ČAS a emeritní předseda Astronomického ústavu AV ČR Luboš Perek. Slavnostní akt v budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze doprovodila laureátská přednáška Záludné výběrové efekty a zářivé vyhlídky astronomie.
Jiří Grygar je autorem či spoluautorem 122 původních prací, 59 knih, nespočtu článků a přednášek; předmětem jeho výzkumu jsou fotometrie, spektroskopie hvězd, meziplanetární hmota a astročásticová astrofyzika. V současnosti působí jako čestný předseda České astronomické společnosti a je členem Jednoty českých matematiků a fyziků a Slovenské astronomické společnosti. V minulosti byl předsedou Rady České televize, Učené společnosti ČR (2004–2009) či Českého organizačního výboru Mezinárodního roku astronomie 2009. Známý je také jako člen výboru Českého klubu skeptiků Sisyfos. Je držitelem mnoha významných ocenění, která získal nejen jako vědec, ale především jako popularizátor astronomie; s velkým úspěchem se setkal např. populárně-naučný televizní seriál Okna vesmíru dokořán.
Nušlovu cenu získal v předešlých letech např. Zdeněk Ceplecha, který před padesáti lety změřil dráhu takzvaného příbramského bolidu a zasloužil se o rozvoj astronomie, či Ladislav Sehnal, od roku 1996 hlavní řešitel vesmírného projektu Mimosa. Další z oceněných – astronom Zdeněk Sekanina (Pasadena, USA) – zkoumal například povahu takzvaného tunguzského meteoritu a Halleyovy komety. Udílení Nuš­lovy ceny ČAS obnovila v roce 1999 po padesátileté odmlce.

lsd