ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Mezinárodní veletrh AMPER 2011

Na brněnském výstavišti se od 29. března do 1. dubna 2011 konal mezinárodní veletrh AMPER 2011. Mezi sedmi sty vystavovateli z 21 zemí byl také Ústav fyziky plazmatu AV ČR. Již 19. ročník veletrhu se poprvé uskutečnil mimo Prahu, v moravské metropoli Brně.

17_1.jpg
Foto: Archiv autora

Veletrh okupoval dvě výstavní haly; vstupní halou P se procházelo do haly F, kde měl svou expozici náš ústav. V sousední hale G se současně konala výstava Optonika. Naše expozice pokryla přibližně jedno promile (15 m2) výstavní plochy a věnovala se řízené termojaderné fúzi, která je pro nás dlouholetou a snad můžeme říci i úspěšnou tradicí.
Expozici dominoval pátý 90° segment komory tokamaku COMPASS, který provozujeme od roku 2009 v nové hale v Praze na Mazance. Při výrobě tokamaku se totiž myslí na zadní kolečka a obvykle se vyrábí náhradní segment. Využili jsme také plakáty, které jsme pro evropskou putovní výstavu Fusion Expo přeložili do češtiny. Nicméně jediný plakát v angličtině, Cleaner Energy for the Future, zaujal návstěvníky – především studenty – natolik, že o něj na konci výstavy přišli požádat. Museli jsme je ale zklamat, plakát jsme jim sice dát nemohli, avšak předali jsme jim webovou adresu, kde si mohli plakát ve velikém rozlišení stáhnout.
Na unikátní, avšak relativně malou ball-pen sondu jsme museli upozorňovat, neboť se mezi dalšími exponáty poněkud ztrácela. Sondu, která bez vnějšího napětí dokáže změřit potenciál vysokoteplotního i nízkoteplotního plazmatu, vyvinuli pracovníci našeho ústavu. Díky jednoduchosti a spolehlivosti se používá na mnoha evropských tokamacích včetně českého tokamaku COMPASS. Na monitor, který jsme umístili za bohatým výběrem písemných a digitálních materiálů popularizujících termojadernou fúzi a ÚFP AV ČR, se promítala nekonečná smyčka 140 obrázků s popisky, převážně ze stavby mezinárodního tokamaku ITER. Na hlavním panelu obměňovaný „led běžící text“ upozorňoval na aktuality naší expozice.
Plazmová koule, jež byla původně vyrobena pro taneční diskotéky, se rychle stala symbolem nejen fyziky plazmatu, ale často i fyziky obecně. Nemohla proto chybět ani na stánku ÚFP AV ČR. Spolu s levitující zeměkoulí, simulující princip stabilizace provazce plazmatu vznášejícího se ve vakuové komoře tokamaku, jako vždy spolehlivě přitahovala pozornost návštěvníků „namlsaných“ okolní high tech.
V konkurenci sedmi stovek vystavovatelů byl náš ústav vybrán hned první den pro živé internetové vysílání společnosti Elektrika.tv. O vystavovaném tématu se rovněž zmínily tři časopisy distribuované na výstavě: Technický týdeník, Inovační podnikání a transfer technologií a slovenský časopis Technika. Tématem konference Energie pro budoucnost, která se jako součást bohatého doprovodného programu výstavy konala v největším přednáškovém sále výstaviště, nebyla řízená termojaderná fúze, jak by se podle názvu zdálo, ale fotovoltaika. Přesto se o termojaderné fúzi na konferenci hovořilo a spolu s příspěvkem Energetického regulačního úřadu byly jedinými tématy v závěrečné diskusi.
MILAN ŘÍPA,
Ústav fyziky plazmatu AV ČR, v. v. i.