ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2011  > květen  > Obálka

Dějiny nové moderny v Magnesii Liteře 2011

03_1.jpg
 

Letošní ročník knižních cen Magnesia Litera vyvrcholil 10. dubna 2010 vyhlášením vítězů ve Stavovském divadle v Praze. Magnesii literu v kategorii literatura faktu si odnesla kniha z produkce Nakladatelství Academia: Dějiny nové moderny – Česká literatura v letech 1905–1923 autorského kolektivu Vladimíra Papouška. Obsáhlá publikace, která 9. března zvítězila také ve třetím ročníku Cen Nakladatelství Academia, je prvním syntetickým výstupem dlouhodobého projektu, v němž literární badatelé představují nový metodologický pohled na historii české literatury 20. století.
Knihou roku se stal – podobně jako v prosincové anketě Lidových novin – román Zeptej se táty od ostravského spisovatele Jana Balabána, který jej dokončil krátce před svou smrtí. Literu za prózu obdržel Martin Ryšavý za román Vrač. Ústřední postavou této prózy je bývalý režisér, který prošel regionálními i experimentálními divadly a v současnosti je zaměstnán jako dispečer moskevských komunálních služeb. Jeho „životní inscenací“ se stává očistný proud řeči, nepřetržitý tragikomický monolog o absurditě, která na scéně Ruska trvale režíruje lidské osudy. Cenu za poezii získal Josef Hrubý za sbírku Otylé ach. Za nejlepší nakladatelský počin roku zvolila porota Edici AAA, v níž nakladatelství Argo vydává anglo-americké autory. Literou za nejlepší překlad byla oceněna Radka Denemarková za knihu německé autorky rumunského původu a nositelky Nobelovy ceny za literaturu (2009) Herty Müllerové Rozhoupaný dech. Vydala ji Mladá fronta. V kategorii Litera za knihu pro děti a mládež zvítězila Alžběta Skálová s knihou Pampe a Šinka. Za Literární objev roku porota zvolila Markétu Baňkovou, která pro děti připravila popularizační knihu o fyzice s názvem Straka v říši entropie. Cenu čtenářů obdržela Hana Andronikova za knihu Nebe nemá dno vydanou Odeonem.
Odborná porota letos vybírala v sedmi kategoriích z celkem 318 titulů. Nejvíce publikací nakladatelé přihlásili v oblasti literatury faktu (64 titulů), překladové literatury (62 titulů) a prózy (58 titulů).
lsd