ARCHIV oficiálního časopisu AV ČR

 


Z monitoringu tisku

 

Akademický bulletin 2010–2015

Plakat_obalky_web.jpg



Stopy AB v jiných titulech

Stopa AB v dalších médiích a knižních titulech

Abicko  > 2010  > únor  > Obálka

Nesnadná cesta za svobodou

NESNADNÁ CESTA ZA SVOBODOU

K oslavám pádu komunismu v bývalém Československu připravilo Národní muzeum ve své nové budově – dřívějším sídle Federálního shromáždění, později Rádia Svobodná Evropa – výstavu Za svobodu! Be Free!


NESNADNÁ CESTA ZA SVOBODOU

Expozice, která je přístupná až do 6. července 2010, představuje totalitní dobu jak z pohledu oficiální komunistické propagandy, tak z perspektivy těch, kteří režimu vzdorovali. Nechybějí videoukázky politických procesů 50. let (tragédii této doby přibližuje mj. také dřevěná ohrádka, před níž stála Milada Horáková), plakáty s kampaní proti „americkému brouku“ mandelince bramborové či přehlídka dobových uniforem. Tísnivou a šedivou atmosféru poslední dekády komunismu navozuje panelákový obývák s typickou sedačkou a nábytkovou stěnou, kde z televizní obrazovky agituje Jaroslav Moučka alias soudruh Pláteník ze seriálu Okres na severu. Šíření necenzurovaných informací do Československa, počátky Svobodné Evropy a rozvoj samizdatu v 70. letech pro změnu dokumentuje šablona dutiny kufru automobilu, v němž se k nám provážely tiskoviny, nebo přístroje pro výrobu knih, novin a časopisů. Dvě chronologicky uspořádané části výstavy propojuje zasedací sál bývalé Sněmovny lidu.

NESNADNÁ CESTA ZA SVOBODOU

NESNADNÁ CESTA ZA SVOBODOU
Všechna fota: © Stanislava Kyselová, Akademický bulletin

Výstavu doplňují v předsálí plakáty Ohlasy Pražského jara a Charty 77 v Lotyšsku, které ve spolupráci s Lotyšským velvyslanectvím a Státním archivem Lotyšska připravila Akademie věd ČR.

lsd